ENTRI TERBAIK

Ahad, 28 Oktober 2012

TOP 10 TANAMAN PALING UNIK

Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Hari ini, penulis ingin kongsikan info mengenai TOP 10 TANAMAN PALING UNIK. Ini bermaksud rare punya tanaman, erti kata lain, tanaman yang tidak biasa kita lihat dalam kehidupan seharian kita. Tanpa membuang masa, penulis sediakan senarai 10 tanamam paling unik. Enjoy!


1. DRACAENA CINNABARI


Dracaena Cinnabari ini merupakan tanaman asli di Kepulauan Socotra, Yaman. Bentuk yang unik seperti payung, adalah salah satu dari keunikan pokok ini. Ia juga dikenali sebagai Dragon Tree. Saksikan foto di bawah ini mengenai pokok ini.

Dracaena Cinnabari

2. BAOBAB

Tanaman ini merupakan tumbuhan asli di Madagaskar, Afrika dan Australia. Disebut pokok botol kerna bentuknya yang seakan-akan botol. Selain itu, pokok ini boleh menyimpan air sehingga 300 liter. Tinggi pokok ini kira-kira dalam 50 meter. Berikut adalah gambar mengenai pokok Baobab

Baobab
.
3. RAFFLESIA ARNOLDII

Rafflesia Arnoldii merupakan bunga terbesar di dunia yang dapat mencapai 1m dan beratnya boleh mencapai dalam lingkungan 8-12 kg. Rafflesia arnoldii ini boleh mengeluarkan bau yang busuk. Bunga ini merupakan salah satu daripada tiga bunga sebagai bunga rasmi negara Indonesia. Di Indonesia, bunga ini dikenali sebagai Padma Raksasa.

Rafflesia Arnoldii

4. EUPHORBIA OBESA

Euphorbia obesa ini adalah tanaman endemik di daerah Great Karoo, Afrika Selatan. Bentuk bunga yang unik ini telah menjadikan antara koleksi kepada pengemar tanaman. Ia juga merupakan tanaman yang mempunyai jantina iaitu female dan male atau lebih dikenali dioecy.

Euphorbia Obesa.

5. HURA BRASILIENSIS

Pokok ini juga dikenali sebagai Hura Crepitan atau Jabillo mahupun Possumwod. Pokok ini banyak tumbuh di hutan Amazion. Batang pohon ini ditutupi duri tajam dan getah pokok yang beracun. Ia juga memiliki buah yang sangat unik dimasak bila ia masak, buah tanaman ini akan meletup. Tidak hairanla pokok ini digelar sebagai pokok dinamit.

Hura Brasiliensis

6. AMORPHOPHALLUS TITANUM

Amorphophallus Titanum ini mempunyai ketinggian yang boleh melebihi manusia. Baunya seperti daging busuk, tapi warnanya juga kelihatan seperti daging yang membusuk. Jadi, bunga ini dikenali sebagai Bunga Bangkai. Tanaman ini banyak terdapat di Sumatera. 

Amorphophallus Titanum

7. WELWITSCHIA MIRABILIS

Welwitschia mirabilis ini adalah tanaman asal Namibia yang paling tangguh. Maksundnya, ia mampu bertahan walaupun tidak mendapat air selama 5 tahun. Tanaman ini juga dinamakanWelwistschia bersempena nama botani, Friedrich Welwitsch yang menemui tanaman ini pada tahun 1859.

Welwitschia Mirabilis.

8. DIONAEA MUSCIPULA

Tanaman ini menggunakan daunnya sebagai perangkap. Dalam daunnya itu, terdapat bulu yang sangat sensitif untuk merasakan kehadiran haiwan atau serangga kecil. Jadi ia dikenali sebagai pokok karnivor(pemakan daging).

Dionaea Muscipula

9. SELAGINELLA LEPIDOPHYLLA

Tanaman gurun pasir ini dikenali kerana kemampuannya bertahan di kawasan kering. Pada musim kering, batangnya akan mengecut dan menggulung menjadi bola. Ketika ada air, batang tanaman ini akan melepaskan diri dari gulungannya.

Selaginella Lepidophylla- kredit plantsworld.net
Proses apabila tanaman ini terkena air dari sebiji bola menjadi sebuah tumbuhan menghijau

10. DROSERA CAPENSIS

Drosera Capensis adalah tanaman pemakan serangga yang menggunakan tentakelnya untuk menangkap mangsanya. Tentakel adalah kalenjar berbentuk bulat dengant tangkai panjang.

Drosera Capensis

Untuk informasi yang lain seperti top 10 Kereta Kebal Terbaik, Top 10 Wanita Tertinggi Di Dunia dan lain-lain lagi, sila pergi ke bahagian menu kat atas dan pilih "TOP 10!!". LIKE untuk share sesama kawan. 

Tiada ulasan: