ENTRI TERBAIK

Sabtu, 31 Disember 2011

LIVE STREAMING MANCHESTER UNITED VS BLACKBURN ROVERS 31 DISEMBER 2011

Assalamualaikum dan salam sejahtera

Malam ini tepat pukul 8.45 malam, kita akan dihidangkan satu perlawanan yang menarik iaitu Manchester United vs Blackburn Rovers. Jadi aku hidangkan 3 live streaming Manchester United vs Blackburn untuk dipilih bagi menyaksikan match tersebut.

Match ini merupakan malam untuk menyambut kelahiran ke 70 Sir Alex Ferguson dan mungkin malam terakhir untuk Steve Kean menjadi seorang pengurus Blackburn. 








Match ini akan dilangsungkan kat Old Trafford. Glory-glory Man Utd. Akan diupdated video highlight dan gol serta keputusan penuh malahan mungkin statistik penuh selepas ini. Enjoy

KESILAPAN DAN KANTOI DALAM BABAK OMBAK RINDU



ASSALAMUALAIKUM DAN SALAM SEJAHTERA

Hari ini aku nak share satu post yang menarik iaitu KESILAPAN DAN KANTOI DALAM BABAK OMBAK RINDU. Saksikan untuk sekadar hiburan semata-mata, usah emosi ye kerna aku percaya hidup ini tiada sempurna. Apapun filem ini memang terbaik dari ladang



1. TRIVIA: Scene keretapi ini dilakonkan di stesen kereta api Alor Star. Ianya berdasarkan struktur stesen dan kawasan yang dalam pembinaan, yang mana adalah dahulunya adalah bangunan lama. Dalam filem ini, Izzah naik tren nak ke Kuala Lumpur. Dalam realitinya, tren yang dinaiki Izzah sebenarnya menuju ke Arau dan seterusnya ke Siam. Untuk ke Kuala Lumpur, tren sepatutnya datang dari arah yang berlawanan. Dan, tren tersebut hanya ada pada waktu malam. 

2. Haris yang basah kuyup sebab tolong Izzah masuk ke dalam kelab malam dengan baju putih yang dipakainya tadi semasa menyelamatkan Izzah. Peliknya, bajunya kering dan tidak menunjukkan tanda tanda basah sedikit pun (walaupun ada adegan Haris lap mukanya dengan tisu). Sempat plak Haris betulkan rambutnya yang basah tu ek. 

3. Malah, semasa Haris buka bajunya dan menampakkan singlet. O mai goodness, singletnya tak kelihatan basah dan melekit ke badan pun

4. Malah, baju yang sama, seluar jeans basah dan dengan kasut yang sama juga dipakai sehinggalah dia balik berjumpa mamanya. Nampaknya Haris memang suka pakai baju, seluar dan kasut basah. Ha3. 

5. Bantal kecil di atas sofa ada dua sisi. Satu sisi hitam dan satu lagi sisi warna seakan emas. Selepas Haris lepaskan pelukan, korang akan perasan yang bahagian hitam bantal menghadap ke hadapan. Tetapi, syot seterusnya, semasa Izzah duduk di bawah, korang akan perasan sisi warna seakan emas menghadap ke hadapan, sebelum syot seterusnya menunjukkan sisi hitam kembali menghadap ke hadapan kembali. 

6. Seorang hamba Allah muncul sedang sujud bersolat di tepi (saf hadapan) secara tiba tiba lepas tukar syot. Lihat di tepi skrin selepas syot bertukar. 

7. Semasa Haris baringkan Izzah, rambut yang berada di bahunya tidak jatuh ke belakang. Tukar syot, rambutnya berada di belakang badannya secara tiba tiba. 

8. Sekeping gambar muncul di lajur tengah bawah secara tiba lepas tukar syot. 

9. Bakul sampah yang disepak Haris hilang entah kemana walaupun tak ada siapa pun ubah semasa Haris angkat Izzah. 

10. Air pasang muncul tiba tiba sedangkan semasa Izzah bersembunyi di bali batu, kawasan tersebut masih belum dinaiki air. 

11. Rambut Izzah di bahu kirinya yang berada di atas bahunya berada di belakang tiba tiba selepas tukar syot. 

12. Mail dayung botnya meninggalkan rumah lama Izzah. Namun, syot seterusnya, kita akan lihat rumah Izzah tiada pun di belakang Mail walaupun dia tak sampai beberapa meter meninggalkan kawasan tersebut. Yang hanya ada, tebing lumpur berselut. 

13. Malah, tebing yang berlumpur dalam syot Mail hilang dalam syot Izzah. Dalam syot Izzah, tebing sungai ada air. 

14. Semasa jam tangan Izzah jatuh dalam air, korang akan perasan yang tali di depan sampan muncul dan hilang di antara syot. 

15. AUDIO PROBLEM / Synchronization: Semasa adegan Mak Jah dan Izzah di tangga, korang akan perasan yang Mak Jah menyebut ‘Kita sebagai hambanya’ tanpa menggerakkan mulutnya. 

16. Semasa Izzah bangun, korang akan perasan yang cermin belakang Izzah gelap. Namun, semasa Mila datang, korang akan lihat cermin belakang cerah, menampakkan bangunan di luarnya.  Malah, belang belang di cermin kejap ada kejap xda between syot.

17. AUDIO PROBLEM / Synchronization: Semasa Afiah cakap ‘I dan Haris tak ada apa2 hubungan’, ucapannya tak sama dengan bibirnya. 

18. Dalam satu adegan sebelum kereta Haris kemalangan, kereta Izzah melalui satu jalan yang di kanannya adalah bukit. Namun, syot jauh menunjukkan di kanannya ada ladang teh. Syot seterusnya kembali menunjukkan jalan tepi bukit tersebut. 

19. Semasa Izzah meluru ke kereta Haris yang terjunam, sebuah keluarga yang entah datang dari mana siap dengan anak kecilnya datang meluru sekali. Apa yang kita tahu, kawasan ini adalah cerun bukit dan tiada siapa di kawasan tersebut melainkan Haris, Izzah dan pemandu lori. Or, mungkinkah pemandu lori tu sebenarnya bawa anak bininya bersiar siar dengan lori tanah tu? 

20. Semasa Izzah letak mangkuk, tiada gelas kelihatan di sebelah mangkuk. Semasa ibu Haris masuk, mangkuk tiada dan gelas muncul entah dari mana. 

21. AUDIO PROBLEM / Synchronization: Mulut Izzah masih bergerak walaupun dia dah selesai sebut ‘… sementara Pak Dollah dan Mak Jah balik’ dalam syot selepas itu. 

22. FAKTA ATAU AUTA: Haris telefon Izzah guna telefon rumah. Tetapi, di handphone Izzah, korang akan nampak nombor 010 ataupun 016 (which means that panggilan ini dari nombor telefon bimbit). Malah, nama pemanggil, ‘Abang Haris’ tertera di skrin walhal Haris tidak menggunakan telefonnya untuk call Izzah.  

23. Mail arah Seha suruh arah budak budak. Perhatikan budak pakai baju merah yang berada di belakang sana. Dia berada di batas yang lain. Tapi, syot seterusnya, korang akan perasan yang budak tu berada sebaris dengan batas Seha sebelum syot seterusnya menunjukkan budak tu kembali berada di batas yang lain semula secara tiba tiba.

24. Jika Izzah pakai kain batik, apakah benda berkotak yang berada di belakang Izzah yang nampak terbonjol dari bajunya yang nipis itu? Itu mungkin wireless mic. 

KREDIT; GOOF SPOT

FULL VIDEO MAHARAJA LAWAK MEGA FINAL 2011

Assalamualaikum..

Maharaja Lawak Mega Final 2011dah abis. Keputusan Pemenang

PERTAMA= OSBON
KEDUA=BOBOI
KETIGA=SAEHU
KEEMPAT=SYOK

Kat bawah ini adalah full video yang menunjukkan aksi-aksi mereka

Tugasan Pertama

BOBOI


video




SAEHU


video




OSBON

video



SYOK

video



Tugasan Kedua


SAEHU


video


BOBOI


video


OSBON


video


SYOK

video


Jumaat, 30 Disember 2011

MERCEDEZ BENZ SCL 600- JOYSTIK SEBAGAI STERENG DAN PEDAL

Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Kereta mewah seperti jenama Mercedez Benz memang tidak asing lagi di kalangan peminat automobile yang gemarkan suatu gaya eksklusif. Mercedez Benz SCL 600 yang ditunjukkan nanti adalah unik kerna tiada stereng, hanya ada joystik untuk pemanduan. Tak caya..jom tengok

Pandangan depan yang menjanjikan gaya kemewahan

Rekabentuk yang unik lagi elegan

Pintu dibuka secara slide menampakkan gaya keunggulan

Memang rare bonet dibuka slide seperti itu

JOYSTIK jadi stereng dan pedal

Pedal tiada jadi mungkin kekok untuk kali pertama


Aku wat research pasal kereta ini, rupa-rupanya hanyala konsep kereta aka concept car atau dengan kata lain, kereta masa depan. Sesiapa yang hardcore main games kereta, memang ini adalah kereta idamannya.


GMMS: Keyword terhangat adalah pasal MLM tapi aku nak post cam lain sikit. Jap lagi nak blogwalking

Khamis, 29 Disember 2011

AIRPORT PALING EKSTREM PENDARATAN-8 GAMBAR

Assalamualaikum dan salam sejahtera..

Kita selalu melihat bagaimana kapal terbang mendarat di airport kan. Tapi yang ini aku sharekan gambar-gambar mengenai airport paling ekstrem pendaratan kapal terbang. Ianya sebanyak 8 keping gambar. Enjoy dan selamat malam.

Tak pekak ke dengar deruan kipas enjin kapal terbang tuh?

Besar gila bila tengok kapal terbang ni terbang rendah

Best dapat tengok kapal terbang mendarat secara dekat

Situ, ada tanda amaran danger

American Airways pun ada gak join

AOM French Airline pun ada mari singgah, dekat gila tayar dengan kereta

KLM Royal Dutch Airlines pun singgah juga, memang femes tempat ni

Saint Martin dekat negara Perancis adalah tempat airport itu

Jadi kesimpulannya, bolehkah kapal terbang membuat pendaratan seperti gambar-gambar di atas kat Lapangan Terbang Antarabangsa Sultan Ismail Petra?

Syuxer: Dok sembang pasal kapal terbang, tapi penulis sendiri tak pernah naik kapal terbang hehe.

Rabu, 28 Disember 2011

LIVE STREAMING PERSEBAYA 1927 VS KELANTAN FA 2011



28 DISEMBER 2011 PUKUL 9 MALAM

Kalau mencari-cari live streaming persebaya 1927 vs Kelantan FA, anda berada di tempat yang betul, sila pilih antara dua di bawah ini untuk live streaming yang akan dilangsungkan pada malam ini.


LIVE STREAMING 1 (PILIH MNC TV)



harap-harap Piala Permai dapat hiasai kabinet trofi Kelantan FA nanti. InsyaAllah..

Selasa, 27 Disember 2011

LIVE STREAMING BPL 2011/2012 MATCH 18

27 NOVEMBER 2011 / MATCH #18







ARSENAL VS WOLVERHAMPTON WANDERERS



SWANSEA CITY VS QUEENS PARK RANGERS



NORWICH CITY VS TOTTENHAM HOTSPUR

Sabtu, 24 Disember 2011

LISA SURIHANI DAN YUSRY BAKAL BERNIKAH 23 FEBRUARI 2012

Artis tersohor negara, Lisa Surihani dan Yusry KRU bakal bernikah pada 23 Februari 2012 setelah keluarga Yusry merisik di rumah ibu saudara Lisa Surihani di Taman Melawati, Hulu Klang pada hari Jumaat lepas.

Yusry membuat pegumuman khas menerusi sidang media di sebuah hotel ibu negara untuk mengatakan yang mereka akan berkahwin pada 23 Februari 2012. Di bawah ini adalah gambar yang menunjukkan sidang media khas dilakukan oleh Yusry untuk mengumumkan tarikh pernikahan beliau dengan Lisa Surihani. 

Sumber gambar: Kosmo


Turut hadir sama ialah ibu dan bapa Yusry, Zarina Abdul Wahab Fenner dan Abdul Halim Kamal serta ibu Lisa Surihani, Siti Amira Ahmad.


Jumaat, 23 Disember 2011

PREVIEW KELANTAN FA VS PERSEBAYA 1927


Juara Liga Super Malaysia 2011
Dikenali sebagai Sang Kijang aka The Red Warriors

vs

Juara Liga Prima Indonesia 2011
Dikenali Sebagai Buaya Hijau
Persebaya 1927


PENJAGA GOL

-Kelantan FA akan mempertaruhkan Syazwan Yusoff untuk mengawasi pintu gol Kelantan. Kelibat Apex selaku penjaga gol utama Kelantan kini berada di Australia tempoh hari telah memberi peluang kepada anak muda ini untuk membuktikan sesuatu.

-Persebaya 1927 akan menurunkan Dedi Iman Sukango yang dikatakan ada kalanya melakukan kesilapan mudah sekaligus memberikan gol kepada pihak lawan


PERTAHANAN

-Kelantan FA dijangka akan diperkuatkan dengan tenaga tempatan yang akan dikemudi oleh S.Subramaniam sambil dibantu oleh Daudsu Jamaluddin yang dijangka akan melakukan overlapping sekali-sekala untuk membantu melancarkan serangan di sebelah kanan. Kepulangan Azizi Mat Rose telah menjanjikan keampuhan di bahagian pertahanan kerna beliau mempunyai pengalaman luas dan mampu mengeluarkan bola bahaya dari udara. Di sebelah kiri dengan kelajuan dan ketangkasan Aziz Ismail membuatkan di bahagian kiri boleh diharapkan untuk membantu serangan.

-Mengenai Persebaya 1927, pasukan ini diperkuatkan oleh tenaga import yang bernama Otavio Dutra. Sedikit info mengenai beliau

"Centre Defender with good touch of head, very serious. It knows to leave playing for the left side as for the right side the field in such a way. Strong demarcation excellent placement in field, good technique and reading of game, excellent impulse in such a way to defend as to attack, excellent disarm, intelligent, skilled, fast, excellent aerial game in the defense and the attack, constantly anticipating the moves of the adversaries and always responding very positively. Concentrating in reducing the free space, excellent touch of ball and launching for the attack."


MIDFIELD

-Kelantan FA dijangka akan menurunkan tiga trio untuk Nor Farhan, Indra dan Piya untuk mengawal jentera tengah bagi menghidupkan dan mencipta peluang kepada striker. Nor farhan yang terkenal dengan larian yang pantas di jangka akan diawasi ketat oleh pertahanan Persebaya.

-Persebaya 1927 mempunyai kepantasan yang menakjubkan menerusi Andik Vermansyah akan mendatangkan masalah kepada pertahanan di sebelah kiri atau kanan bergantung kepada posisi dia melakukan serangan. Namun begitu tumpuan yang patut diberikan ialah pemain import mereka yang berkualiti tinggi iaitu Amaral yang pernah beraksi bersama kelab-kelab ternama seperti Palmeiras, Benfica, Parma dan banyak lagi. Kelibat beliau dalam kelab-kelab besar ini menampakkan pengalaman luas beliau selaku pemain tengah yang berkaliber.


PENYERANG

-3 trio termasuk dua pemain import Kelantan FA iaitu Denny Antwi dan Ghaddar sambil dibantu oleh Mat Yo dijangka akan menghadirkan masalah kepada pertahanan lawan kerna ketiga-ketiga pemain ini mempunyai cap antarabangsa yang cemerlang dan rekod jaringan yang baik. Ghaddar dijangka akan dirantai oleh Otavio Dutra bagi menggelakkan beliau bergerak bebas dan menjaringkan gol.

-Miko Andrianto dan Andrew Barisic adalah striker import yang akan dipertaruhkan oleh Persebaya 1927 untuk merobek kubu pertahanan Kelantan FA yang akan di awasi oleh Syazwan Yusoff, penjaga gol Kelantan.



BARISAN KEMUNGKINAN

KELANTAN FA

Syazwan Yusoff
Daudsu Jamaludin--Azizi Mat Rose--S.Subramaniam--Aziz Ismail
Norfarhan Mohamad --Shakir Shaari (Kp)-- Indra Putra Mahayuddin
Denny Antwi-- Mohamed Ghaddar-- Norshahrul Idlan Talaha


PERSEBAYA 1927

Dedi Iman Sukango
Khomad Suharto--Otavio Dutra--Mat Halil--Erol Iba
Andik Vermansyah--Amaral--Jusmadi Adang--Muhamad Taufiq
Andrew Barisic--Miko Adrianto

LIVE STREAMING KELANTAN FA VS PERSEBAYA FC 2011


Ehsan gambar kelate.net


Kalu demo dok cari live streaming kelantan fa vs persebaya fc, demo cari tempat betul..

LIVE STREAMING(pilih mnc tv)



Semoga penutupan tahun 2011 ni, Kelantan FA akan dapat Piala Permai. InsyaAllah..

KIM JONG-IL- SEJARAH HIDUP BEKAS PRESIDEN KOREA UTARA


SUASANA sedih menyelubungi Korea Utara. Warga tempatan di Pyongyang tanpa mengira latar belakang dan peringkat umur menangis teresak-esak meratapi kematian pemimpin tertinggi negara mereka, Kim Jong-il.

Ratapan kesedihan itu turut terpancar pada wajah seorang pembaca berita di sebuah stesen televisyen Korea Utara. Sewaktu membaca berita mengenai kematian Jong-il, 69, suaranya bergetar dan tersekat-sekat kerana menahan sebak.



Media rasmi Korea Utara mengumumkan Jong-il meninggal dunia ketika dalam perjalanan ke luar bandar Pyongyang dengan menaiki kereta api akibat serangan jantung.

Pemergian Jong-il merupakan satu kehilangan terbesar kepada warga Korea Utara. "Beliau seorang pemimpin yang sentiasa bertungkus-lumus dalam memastikan rakyatnya gembira.

"Saya menyifatkan Jong-il seorang pemimpin tegar dalam memastikan Korea Utara terus maju setaraf dengan negara-negara maju yang lain," jelas pensyarah Revolusi Sejarah Muzium Korea, Pyongyang, Ri Ho II mengenai sifat pemimpin kesayangannya itu.

Berita tentang tahap kesihatan Jong-il yang tidak memuaskan mula tersebar sejak tiga tahun lalu. Beliau bukan saja lemah akibat serangan angin ahmar malah turut didiagnosis menghidap kanser pankreas dan diabetes.

Tahap kesihatan Jong-il telah menimbulkan persoalan mengenai siapa yang bakal menggantikan kedudukannya sekali gus menguasai tentera dan program senjata negara itu. Pada bulan Oktober tahun lalu, Jong-il melakukan peralihan kuasa dengan melantik anak bongsunya, Kim Jong-un, 27, untuk menggantikan tempatnya.

Pemimpin yang mementingkan kesatuan rakyat melalui ideologi komunis dan fahaman Juche itu menyifatkan proses menamakan pewaris sementara dia masih hidup amat penting bagi mengelakkan krisis perebutan kuasa pada kemudian hari.

KUASA DIKTATOR


Menyorot struktur pemerintahan di Korea Utara, Jong-il memikul tanggungjawab sebagai pemimpin pada tahun 1994, selepas bapanya, Kim ll-sung meninggal dunia pada usia 82 tahun. Sejak itu, Jong-il memerintah negara yang mempunyai 24 juta penduduk itu.

Pengarang Diplomatik agensi berita The Guardian, Julian Borger pernah menyatakan peralihan kuasa diktator menerusi tiga generasi merupakan yang pertama kali berlaku dalam sejarah moden.

GAMBAR fail pengasas Korea Utara, Kim Il-sung (tengah), isteri pertamanya, Kim Jong-suk dan anak lelaki mereka, Jong-il yang dipamerkan di Dewan Penyatuan, Sekolah Tinggi Sains Barat Seoul, Seoul.



Jong-il dilahirkan di sebuah kem tentera rahsia di Gunung Baekdu, Jepun Korea pada 16 Februari 1942.

Jong-il mendapat pendidikan di Sekolah Rendah No.4 dan Sekolah Tengah Tinggi No.1 di Pyongyang. Sepanjang sesi persekolahan, Jong-il aktif melibatkan diri dalam bidang politik. Antaranya Persatuan Kanak-kanak dan Liga Demokratik Belia (DYL).

Sebaik menamatkan persekolahan peringkat menengah, peminat sukan bola keranjang itu melanjutkan pengajian pendidikan bahasa Inggeris di Universiti Malta, Malta.

Sekitar tahun 1957, beliau dilantik menjadi Pengerusi DYL untuk peringkat sekolah menengah. Pada ketika itu, Jong-il menyarankan program antipuak dan menerapkan pendidikan ideologi dalam kalangan rakan-rakan sekelasnya.

Sering dikaitkan sebagai salah seorang pemimpin paling kuat menindas rakyatnya, Jong-il selalu menampilkan sosok yang ganjil. Bertubuh kecil tetapi sangat berkaliber dan karakternya dengan gaya rambut kembang telah dipersenda oleh sesetengah negara Barat.

"Dia seorang yang misteri, saya rasa kerana gayanya. Misteri adalah sumber pengaruh dan kuasa. Dia telah memastikan sesuatu perkara berada dalam ketidakpastian," kata pengarah Pusat Pengajian Isu-isu Global, Universiti Georgia dan kerap melawat Korea Utara, Han S. Park.

Namun, rakyat Republik Rakyat Demokratik Korea Utara sangat menghormati Jong-il. Bapanya, Kim Il-sung ialah pengasas Korea Utara yang mendapat sokongan Soviet selepas berakhirnya Perang Dunia Kedua.

Jong-il masih seorang kanak-kanak apabila komunis Korea Utara menyerang Korea Selatan yang mendapat sokongan Amerika. Tindakan itu mencetuskan Perang Korea pada tahun 1950.

Selepas perang tamat, Jong-il mengikut falsafah yang digunapakai oleh ayahnya iaitu Juche atau pergantungan pada diri sendiri, asas pada sifat bersederhana Korea Utara. Kedua-dua bahagian Korea tidak pernah menandatangani perjanjian damai dan kekal berperang secara teknikal dengan dipisahkan oleh zon bebas tentera.

Korea Utara mengangkat tempat lahir rasmi Jong-il adalah lokasi paling suci dan tertinggi, Gunung Paektu. Puncak gunung itu berada di bahagian utara bersempadan dengan Manchuria.


MELARIKAN DIRI


Legenda rakyat Korea mengatakan bangsa tersebut lahir di situ lebih 5,000 tahun lalu. Bagaimanapun, para pengkaji lebih bersifat objektif mengenai tempat kelahiran pemimpin itu iaitu di wilayah Timur Jauh atau Soviet Union.

Bapa Jong-il pernah melarikan diri ke sana apabila Jepun memburu Kim Il-sung yang banyak terlibat dengan aktiviti-aktiviti gerila di wilayah jajahan Jepun, Korea.

JONG-IL memakai gelaran Dear Leader menggunakan acuan yang sama dengan bapanya yang dikenali sebagai Great Leader.


Keluarga Jong-il pulang ke bahagian utara Semenanjung selepas Jepun menyerah kalah pada Perang Dunia Kedua dan diktator Soviet, Josef Stalin melantik Kim Il-sung menjadi Ketua Republik Rakyat Demokratik Korea.

Adik lelaki Jong-il mati lemas ketika kanak-kanak lagi manakala ibunya meninggal dunia ketika dia berusia 7 tahun. Sebaik Perang Korea meletus, dia dihantar ke Manchuria dan kembali semula selepas tiga tahun apabila perang tamat.

Biarpun berdepan dengan segala kesusahan, Jong-il hidup mewah dan mendapat pendidikan sebagai anak lelaki pertama diktator.

"Pintu-pintu peluang terbuka luas untuknya sejak dari usia muda lagi," kata profesor sains politik, Universiti Hawaii yang pakar dalam kerajaan Pyongyang, Dae-ook Suh.

Sedikit demi sedikit, Jong-il dididik untuk menjadi pihak atasan dan membuat kemunculan di tempat awam yang dipenuhi dengan sorakan orang ramai.

Pada tahun 1980, Kim Il-sung secara rasmi melantik anaknya sebagai pewaris yang sah. Dia diberi posisi paling kanan di Sekretariat Parti dan Suruhanjaya Tentera, Politburo.

Jong-il memakai gelaran Dear Leader dan pihak pemerintah mula mencipta personaliti sucinya yang menggunakan acuan sama dengan bapanya yang dikenali sebagai Great Leader.


ATUR NEGARA


Tiga tahun selepas Kim Il-sung mati secara mengejut akibat serangan jantung pada usia 82 tahun, ramai pemerhati luar meramalkan Korea Utara akan tumbang kesan daripada kehilangan tersebut.

Para penganalisis merumuskan bahawa Jong-il tidak begitu pandai mengaturkan pemerintahan.

BERATUS-RATUS rakyat Korea berhimpun di hadapan arca gergasi Kim Il-sung di Pyongyang kerana meratapi kematian pemimpin mereka, Jong-il.


"Saya tidak mengambil serius terhadap khabar-khabar angin yang tidak rasional terutama mereka yang tiada kaitan dengan pemerintahan.

"Saya percaya dia seorang yang bijak, pragmatik dan boleh menjadi manusia yang tidak berhati perut. Dia akan memegang setiap orang di kelilingnya," kata Alexander Mansourov seorang sarjana Korea dan bekas diplomat Rusia yang pernah ditugaskan di Pyongyang lewat tahun 1980-an. SUMBER