ENTRI TERBAIK

Isnin, 31 Januari 2011

~~Konflik di Mesir~~

Sekumpulan penunjuk perasaan bersolat di hadapan pasukan polis antirusuhan di Kaherah kelmarin

KAHERAH – Situasi di Mesir semakin getir apabila sekurang-kurangnya 74 orang maut manakala lebih 2,000 lagi cedera selepas puluhan ribu penunjuk perasaan bertempur dengan pasukan keselamatan pada ‘Hari Kemarahan’ kelmarin.
Semalam bantahan rakyat merebak hampir ke semua bandar besar di Mesir.
Di tiga bandar utama negara itu iaitu Kaherah, Iskandariah dan Suez, perintah berkurung waktu malam dikuatkuasakan tetapi gagal meredakan tunjuk perasaan.
Dalam senario huru-hara di sini, kereta-kereta perisai cuba merempuh kumpulan orang ramai dengan anggota-anggota polis menembak gas pemedih mata, peluru getah dan meriam air bagi menyuraikan penunjuk perasaan.
Beberapa sumber perubatan berkata,kebanyakan penunjuk cedera akibat terkena tembakan pasukan keselamatan.
Selain kematian dan kecederaan, banyak bangunan dan kereta turut dibakar dalam kekacauan besar-besaran di ibu kota Mesir berkenaan.
Bantahan rakyat yang masuk hari keempat kelmarin, menyaksikan berpuluh-puluh ribu orang mengepung polis di sini.
Mereka turut berhimpun di sebuah jambatan yang menghubungkan sungai Nil untuk bertempur dengan pasukan keselamatan di sini yang setakat ini menyebabkan puluhan orang maut dan 1,030 cedera.
“Tunjuk perasaan ini bukan mencabar pentadbiran semasa. Tujuannya hanya satu. Ia adalah kerana anda (Hosni), anda patut pergi! Cukuplah apa yang anda lakukan kepada rakyat!” kata seorang penunjuk perasaan di sini.
Di bandar Suez, timur Mesir pula, deretan kereta kebal tiba di lokasi itu kelmarin selepas 13 orang maut dan sebuah balai polis dibakar perusuh.
Sekurang-kurangnya enam lagi turut maut di bandar Iskandariah, dengan sebuah bangunan pemerintah hangus dibakar manakala dua penunjuk perasaan terbunuh di bandar Mansoura.
SEORANG penunjuk perasaan yang cedera dibawa oleh rakan-rakan mereka.


Menjelang waktu malam semalam, ibu pejabat parti pemerintah, Parti Demokratik Nasional di sini dibakar diikuti kumpulan perusuh menyerbu masuk ke dalam bangunan stesen televisyen pemerintah. Gelombang kebangkitan di Mesir kali ini menyusul selepas Presiden Tunisia, Zine El Abidine Ben Ali ditumbangkan oleh kuasa rakyat pada 14 Januari lalu.
Di Mesir, bantahan besar-besaran itu diadakan bagi menumbangkan pemerintahan tiga dekad Presiden Hosni Mubarak.
Rata-rata, rakyat memprotes kadar pengangguran dan kemiskinan yang melambung di Mesir selain berleluasanya rasuah.
Dalam usaha menyekat kebangkitan rakyat, pemerintah menggunakan pelbagai taktik termasuk kekerasan. Malah, perkhidmatan telefon bimbit dan Internet turut disekat. Namun, semua itu gagal membendung kemaraan rakyat.
Sehingga semalam, bilangan penunjuk perasaan bertambah hingga mencecah kepada puluhan ribu orang.
Dalam perkembangan berkaitan, Presiden Hosni, 82, muncul di kaca televisyen buat kali pertama kelmarin dalam empat hari sejak kebangkitan rakyat bermula.
Beliau bagaimanapun, mengumumkan bahawa tidak akan sesekali berundur.
Sebaliknya, Hosni menawarkan untuk melaksanakan langkah-langkah demokrasi, bermula dengan pemecatan Kabinet.
“Saya akan memberi lebih kebebasan sekiranya rakyat patuh pada undang-undang,” katanya.
Menurutnya, Kabinet baru Mesir akan dibentuk pada hari ini.
Sementara itu, bekas ketua Agensi Tenaga Atom Antarabangsa Mohamed El-Baradei, 68 dikenakan tahanan rumah oleh polis kerana menyertai tunjuk perasaan di ibu kota Mesir kelmarin. – Agensi

kredit to: Kosmo



Bila baca balik rentetan kejadian yang berlaku di Mesir sekarang ni, aku rasa sangat kesian kepada pelajar di sana. Aku faham sangat situasi mereka dan aku rasa apa yang mereka alami sekarang berpuluh kali lebih teruk dengan keadaan di Moscow. Aku juga teringat kepada segelintir pembaca blog.ariff yang juga merupakan pelajar kursus perubatan di Mesir dan juga kawan-kawan seangkatan di MAI ni yang kebetulan menghabiskan masa cuti musim sejuk di sana. Harap mereka semua ni dan seluruh rakyat Malaysia di sana selama.
Inilah nasib pelajar kita yang belajar di luar negara kalau ditempatkan di negara kelas kedua atau ketiga. Aku rasa satu hari nanti kerajaan patut menghentikan daripada menghantar pelajar ke negara-negara yang bermasalah dan hanya menempatkan pelajar di negara maju sahaja. Sebentar tadi aku baru dapat mesej melalui Facebook daripada seorang pelajar Malaysia yang menuntut di Egypt berkenaan keadaan pelajar di sana dan aku rasa mesej ini perlu disampaikan kepada semua supaya kita tahu yang sepatutnya kerajaan kita perlu secepat mungkin menghantar bantuan dan mengeluarkan rakyat kita dari sana.
Salam Ariff, saya Nadia, a student in Egypt.
Ariff, kini saya berada di Malaysia kerana pulang untuk winter break, but when I got home, the condition in Egypt somehow got worse about the Hosni Mubarak thingy. Ramai yang sangka keadaan kat sana adalah okay, mengikut kata Jabatan Penuntut Kaherah Mesir dan Kedutaan Malaysia di sana, but there are parts that they don’t know:
Di tempat saya Mansoura, people got killed on the streets, houses are getting robbed and they are aiming to attack Malaysian students. There are about 6000 prisoners on the streets! Pelajar kita di Alexandria dirogol, airport dibakar dan anggota polis tidak lagi menjalankan tugas mereka.
Kita memohon supaya kerajaan Malaysia memandang serius hal ini. Bukan sahaja di Mansoura, malah di seluruh Mesir keselamatan rakyat kita terancam.
Segala update berkenaan keadaan di sana boleh dibaca melalui blog Krisis Mesir, Nasib Pelajar Kita
Jika ada cadangan di luar sana untuk membantu kami mendapatkan perhatian kerajaan Malaysia, sila hubungi Nurul Nadia Binti Md Zin di 017-3193923
Atau melalui:
Facebook: Nuvul Nadiva Dizavch
Twitter: DyyaDizarch
Blog: Nadia-ism
YM: nadia_mdzin2001@yahoo.com
Please let all Malaysians know about this. I will do the same but I need your help too especially to all the bloggers out there. May Allah save our citizens there.
- Nadia
So what can you do now?
  1. Kalau ada Twitter, retweet this. Aku sengaja mention @NajibRazak dalam tajuk entri supaya everytime orang retweet, akan automatically mention nama dia. Click the retweet button. Lagi banyak, lagi bagus. It show’s that things are really serious there and we care.
  2. Reblog this. Copy paste dan post dalam blog. Time ni memang aku galakkan sangat-sangat untuk korang copy paste.
  3. Share this on Facebook.
Kredit to: Krisis di mesir,keadaan sebenar pelajar malaysia disana

Gambar2 suasana di Mesir

































P/s: klik sini untuk lihat gambar2 lain..x larat dah..bnyak sangat gmbar2 dia..

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
 Biodata Hosni Mubarak dari wikipedia(klik sini)


Info terkini..video askar belaan hosni mubarak menembak orang tngah solat..

 
 
Video Rusuhan people vs police/soldier di sana secara dekat

 


nak tengok perkembangan video terkini di mesir sila tngok di aljazeera
pastikan internet connection stabil coz website dia amat berat nk loading video latest..setakat berukband bolehla tpi ngan syarat buka yang itu je..klu dok men cityville sekali baek xyah tngok coz bapak berat gila nk buffer video tuh..

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Updated from amenoworld

Entry lepas terlalu panjang. Takpe aku sambung update kat sini je beb. Masih lagi update untuk hari ketujuh protes. Dan untuk entry yang lepas rujuk sini dan sini Sumber : media internet, awani, dan bernama.

31/1/2011


1. Najib sedia bawa pulang rakyat malaysia di mesir. Langkah itu akan dibuat sekiranya keadaan kritikal [sumber berita]. Maknanya belum nak bawa pulang lagi lah.

2. Deligasi malaysia akan berlepas ke mesir jam 12 malam ini untuk meninjau lebih kurang
11,307 rakyat malaysia di mesir. [11,307 angka yang berdaftar dengan kedutaan malaysia di mesir].

3. Kerajaan malaysia belum memberikan keputusan yang pasti untuk membawa pulang rakyat malaysia dari mesir. Berita terbaru cuma mengatakan bahawa kerajaan malaysia akan memantau keselamatan rakyat malaysia di mesir. Jika keadaan bertambah kritikal, mereka akan bawa pulang melalui jalan udara atau darat asalkan rakyat malaysia dapat di bawa pulang. [dalam erti kata lain..kena tunggu keadaan menekan.. ]

Dan rakyat malaysia dinasihatkan patuhi larangan berkurung, duduk di rumah jangan keluar, berkumpul di satu tempat yang selamat, dan jaga satu sama lain.


4. Laporan bahawa ada pelajar malaysia yang dirogol juga tidak dilaporkan di berita2 malaysia. Jika benar ada pelajar malaysia di rogol sila buat laporan polis [UP cik nadia]. Untuk elakkan kekeliruan informasi.


5. Kerajaan juga mengesahkan semua rakyat malaysia di mesir selamat, cuma mereka menghadapi kesukaran untuk mendapatkan bekalan makanan dan ubat-ubatan selain berada dalam ketakutan. [sekali lagi aku cakap, bawa je mereka pulang. naik kapal terbang tudm pun takpe, bukan seme lapangan terbang tutup bhai]


6. Pelajar malaysia di mesir juga mengatakan [melalui awani] bahawa talian sms dan internet telah dipotong dan mereka tidak boleh berhubung sesama mereka. Mereka kekurangan bekalan makanan namun selamat. Yang berkumpul di kedutaan malaysia di mesir kebanyakkan pelajar universiti al-azhar.

7. Rakyat malaysia yang mempunyai ahli keluarga di mesir menggesa kerajaan agar bawa pulang rakyat malaysia dari mesir kerana mereka risaukan keselamatan ahli keluarga mereka. [Ya, sekarang selamat, esok lusa tak tahu bhai.. bawa keluar je lah bhai.. nak tunggu sampai ble?]


8. US, Jordan dan Turki telah memindahkan rakyat mereka dari Mesir. [Malaysia??]


9. Kanada juga telah bawa pulang rakyatnya. [Malaysia?? kritikal??]


10. Jepun jemput rakyat mereka melalui kapalterbang siang tadi. [Malaysia?? kritikal??]


11. NGOs dan PR hantar memorandum ke kedutaan mesir di malaysia pagi tadi. Memo tersebut di masukkan ke peti surat. Hosni didesak untuk mendengar suara rakyat mesir. [Errr umno, najib apa pendirian korang? jgn korang sokong hosni alkejam alzalim tue...]


12. Pelajar malaysia yang dihubungi oleh awani sebentar tadi juga mengatakan bahawa harga makanan naik mendadak dan kebanyakkan makanan telah diborong awal2 dengan kuatiti yang banyak berikutan revolusi di mesir. Bekalan makanan juga telah mulai susut akibat tiada bekalan baru [untuk diperdagangkan].


13. Pelajar malaysia dimesir [tak silap aku nama dia azman kot, lupa daaa] mengatakan keadaan di mesir makin teruk. [adoii ketahuilah piem, teruk dah kat sana teruk2.. ]


14. Bank di mesir berisiko tinggi hilang deposit.


15. Pelabur asing bawa keluar wang pelaburan dari mesir dalam masa 2 hari protes.


16. Nissan Motor tangguhkan pelancaran terbaru mereka di mesir.


17. Negara luar mula keluar larangan berkunjung ke mesir.


18. SHELL bawa pulang 60 pekerjanya dari mesir.


19. Mohammed El-Baradei [IK] sertai kumpulan protes di mesir.


20. Esok [isnin kat sana] warga mesir rancang mogok di seluruh negara. [harap2 internet aku cantik esok]


21. Hari selasa pula, kaherah rancang protes sejuta umat mesir di atas jalan. [kaherah ada 12 juta penduduk pelbagai negara].

22. Israel sudi membekalkan senjata tambahan kepada kerajaan hosni. [Aik.. apa kena mengena dengan lue israel? g mamposlah lue, org tolong cara diplomasi.. lue kasi senjata? bapak zalim lue neh].


23. Britain menekan hosni agar mendengar suara rakyat dan segera berundur.


24. Dunia antarabangsa terus kecam hosni untuk berundur.


25. US menasihatkan hosni dalam kenyataan terbaru hillary. Tetapi tidak menyebut bahawa hosni patut berundur. [mampos hosni, mampos lue juga kan? heh]


26. IK tidak bercadang untuk mengambilalih kepimpinan mesir melainkan meneruskan agenda / matlamat protes terlebih dahulu.

27. 7 hari protes telah berlaku di mana hari jumaat ialah hari kemarahan rakyat mesir = hari kebangkitan pertama. Esok dijangka menjadi hari kebangkitan kedua rakyat mesir.

28. Polis dan tentera tidak cukup kakitangan untuk mengawal keselamatan di seluruh mesir. Terdapat juga beberapa kumpulan yang sengaja menimbulkan provokasi untuk memburuk2kan kumpulan protes di mesir. [awas dengan provokasi neh, mereka diupah oleh hosni dan israel bertujuan perang psikology utk lemahkan pejuang2 mesir]


29. Perintah berkurung dikenakan pada waktu malam sahaja. Keadaan di waktu siang agak tenang. Terdapat beberapa kumpulan yang menyamar sebagai kumpulan protes berniat jahat telah merompak dan menganiaya orang awam [neh lah dia jenis manusia bebal, org sibuk cari keadilan dorang sibuk buat jenayah, dah tue yang dapat nama kena kutuk, kumpulan pejuang kebebasan gak.. org berjuang nak cari kerajaan adil, dorang lak cari duit lebih puaskan nafsu sialan betul org2 macam neh.. cilakak].


30. AL-Jazzera ditekan oleh hosni sebab menyebarkan berita sahih, cepat dan tepat. Walaupun mereka diarahkan tutup pejabat di kaherah mereka masih beroperasi mencari berita yang tepat, telus, adil untuk disalurkan kepada rakyat di luar sana.


31. Protes dijangka berterusan.


32. Palestine memberikan sokongan penuh kepada kumpulan protes di mesir. [kebanyakkan rakyat mesir sayangkan palestine dan tak boleh terima hosni yang berpakat dengan israel. Kemarahan rakyat mesir kali ini tercetus akibat bersabar terlalu lama dengan karenah hosni alzalim alsetanbermukamanusia neh]

33. Terusan suez = laluan yang digunakan untuk membawa petrol keluar masuk dispekulasikan akan terjejas. Harga petrol dunia mungkin akan naik berikutan krisis di mesir. Harga barang makanan dan keperluan juga akan naik mendadak di seluruh dunia. [haizz orang lain naik harga sebab krisis.. di malaysia krisis ke tak krisis ke naik juga tiap2 bulan enh..?]

34. Neh plak updated terbaru yang tak sampai 2 minit dari mesir.
Updates: Hundreds of thousands reported in Tahreer square even more than yesterday. Alexandria is full of protesters. About 100 thousand in Mahalla. Mubarak appoints new cabinet. Protesters are rejecting new cabinet saying he is not Egypt’s president anymore. US state dept asks Egypt to be open & clear!? Which means what? To who? Where? Unbelievable! Israel asks US govt to continue support Mubarak.
Dapatkan update dari mesir di sini. Terkini, cepat dan tepat.
Saya akan update lagi..

Lagi updated ;

1/2/2011 00.15 malam.

1. 500 pelajar malaysia telah dipindahkan ke tempat yang selamat.

2. 100 pelajar malaysia mahu pulang.

kita kena desak kerajaan utk bawa pulang rakyat malaysia di mesir segera. Saya tak pastilah samada benar atau tidak rakyat malaysia di rogol dan ada yang ditembak di kaki akibat peluru sesat sebab tak keluar kat berita2 di kaca tv.. [mengambil point bahawa ini mungkin juga provokasi] tetapi kalaupun semua rakyat malaysia selamat dari segi fizikal..

kerajaan tak boleh jamin mereka akan terus selamat apatah lagi mereka kini terputus bekalan makanan dan ubatan.. [bekalan makanan dah semakin kurang]. Itu tak masuk lagi kesukaran untuk berhubung. Elok bawa pulang je. Takyah cadang2. Takyah sedia2. Takyah tunggu kritikal [padahal dah kritikal beb]. Bawa pulang, elak risiko.


Ameno : Revolusi kat mesir cantik tapi keganasan kat sana neh sapa yang menjadi dalang? Kumpulan perusuh / pejuang kebebasan rasanya takan merompak, merogol dan etc.. melainkan ada dalang2 tertentu yang merosakkan imej mereka.. urmm.. teringat taktik keji israel dan us ke atas afghan dan iraq.



p/s: klu nk tau perkembangan dari semasa ke semasa tentang konflik di Mesir,sila layari blog ini. kat sna ia akan update news2 baru secepat mungkin..

~~~10 Negara Terkaya di Asia~~~

Mengikut negara2 asian

Gross Domestic Product or (KDNK) per capita
Keluaran dalam negara kasar (KDNK) sesebuah negara adalah satu cara untuk mengukur ekonomi nasional. KDNK bermaksud jumlah nilai pasaran keseluruhan barang dan perkhidmatan terakhir yang dikeluarkan dalam sesebuah negara pada masa tertentu (lazimnya dalam tahun kalendar). Ia juga mengambil kira jumlah nilai yang dicampur pada setiap peringkat pengeluaran untuk barang dan perkhidmatan terakhir yang dihasilkan dalam sesebuah negara pada masa tertentu, dan diberi dalam nilai wang.
KDNK boleh dinilai di dalam tiga cara, pada prinsipnya, semuanya mesti mendapat keputusan yang sama. Mereka adalah pendekatan produk (atau keluaran), pendekatan pendapatan dan pendekatan perbelanjaan.

KDNK per kapita, iaitu nilai semua barangan keluaran dan perkhidmatan yang dihasilkan oleh sesebuah negara dalam satu tahun yang diberikan, yang dibahagikan dengan purata penduduk pada tahun yang sama.

Untuk 10 Top Asia                            
1.Kuwait                                
2.UAE                                              
3.Japan                                             .
4.Singapura                                        
5.Macau                                             
6.Hong Kong                                    
7.Brunei                                             
8.Bahrain                                            
9.Korea Selatan                                  
10.Oman                                               


GDP or KDNK per kapita mengikut negara ASEAN


 Untuk 10 Top ASEAN
  1. Singapura------------------ $36537
  2. Brunei -----------------------$30391
  3. Malaysia------------------- $7030
  4. Thailand-------------------- $3893
  5. Indonesia------------------ $2349
  6. Filipina--------------------- $1752
  7. Vietnam------------------- $1032
  8. Laos------------------------ $940
  9. Combodia -----------------$667
  10. Timor Leste---------------$492

So apa yang kita boleh simpulkan disini..berbanggakah kita jadi no 3 dalm rangking ASEAN? malahan kita x tersenarai langsung dalam untuk 10 Top Asia..

Kita ada hasil bumi yang banyak..sumber galian yang tip top condition..penduduk yang ramai..berbilang kaum harmoni perang pun xde hatta perang saudara pun xde..Tapi sikit pun xmampu atasi singapura dimana negaranya lebih kecik n xde sumber galian malahan mintak sedekah air dari malaysia??aku bukan nk provok2 tpi aku nk kepastian yang nyata..kenapa malaysia boleh jadi cmni..dengan kemerdekaan selama lebih 50 thun sepatutnya singapura or brunei yang dibwah kaki kita..ayuhla kerajaan Malaysia atasi negara singapura n brunei tuh..kita ketua negara ASEAN,kena la wat no 1..

Apakah misteri terjadi disebalik semua ini???Tercapai ke hasrat wawasan 2020 or just terberak 2 butir telur smbil menanti bulan jtuh ke riba sehinggakan Thailand or Indonesia terbahak2 ketawakan kita?..

~~Diet Stail Junjungan Besar kita Rasulullah S.A.W~~



Kawe nk kongis info dari arkib maklumat lama kawe..kito dok tngok biggest loser versi asia,amerikkka or whateverla selama loni semata2 nk tngok or nak kutip aspirasi,asprilla or inspirasi,rupa2nya kita semakin lupa yang Nabi kita Rasulullah S.A.W ni otai dalam bab2 jaga permakanan..buktinya baginda xpernah sakit perut..punca kita jadi bangang sakit hari2 disebabkan masalah datang dari perut..hipotesis or inferens mudah yang kita boleh wat..semakin banyak makan benda pelik2 cam kejap2 ayam,kejap2 cekedih,kejap2 aiskrim,semakin tinggi prospek boleh tempah kat katil no (ikut suka hatila no berapa depends kekosongan "jawatan") wad pesakit dale perut..Di bawah info lengkap mengenai diet Rasulullah S.A.W yang begitu simple..kita ni jah yang wat2 bangang ngan perut..

Diet Rasulullah S.A.W
Rupanya tanpa kita sedari, dalam makanan yang kita makan sehari-hari, kita tak boleh sembarangan. Hal inilah penyebab terjadinya berbagai penyakit antara lain penyakit kencing manis, lumpuh, sakit jantung, keracunan makanan dan lain2 penyakit. Apabila anda telah mengetahui ilmu ini, tolonglah ajarkan kepada yg lainnya.

Ini pun adalah diet Rasullulah SAW kita juga. Ustaz Abdullah Mahmood mengungkapkan, Rasullulah tak pernah sakit perut sepanjang hayatnya kerana pandai menjaga makanannya sehari-hari. Insya Allah kalau anda ikut diet Rasullullah ini, anda takkan menderita sakit perut ataupun keracunan makanan.

JENIS MAKANAN

Jangan minum SUSU bersama DAGING
Jangan makan DAGING bersama IKAN
Jangan makan IKAN bersama SUSU
Jangan makan AYAM bersama SUSU
Jangan makan IKAN bersama TELUR
Jangan makan IKAN bersama DAUN SALAD
Jangan minum SUSU bersama CUKA
Jangan makan BUAH bersama SUSU CTH :- KOKTEL

CARA MAKAN

JANGAN MAKAN BUAH SETELAH MAKAN NASI, SEBALIKNYA MAKANLAH BUAH TERLEBIH DAHULU, BARU MAKAN NASI.

TIDUR 1 JAM SETELAH MAKAN TENGAH HARI. (yang nie tak boleh buat kat office...;))

JANGAN SESEKALI TINGGAL MAKAN MALAM.. BARANG SIAPA YG TINGGAL MAKAN MALAM DIA AKAN DIMAKAN USIA DAN KOLESTEROL DALAM BADAN AKAN BERGANDA..

(Nampak memang sulit.. tapi, kalau tak percaya...... cubalah. Tapi pengaruhnya tidak dalam jangka pendek..... Akan berpengaruh bila kita sudah tua nanti)

Dalam kitab juga melarang kita makan makanan darat bercampur dengan makanan laut.

Nabi pernah mencegah kita makan ikan bersama susu. Kerana akan cepat mendapat penyakit. Ini terbukti oleh ilmuwan yang menemukan bahwa dalam daging ayam mengandung ion +ve sedangkan dalam ikan mengandung ion -ve, jika dalam makanan kita ayam bercampur dengan ikan maka akan terjadi reaksi biokimia yang akan dapat merosak usus kita.

Al-Quran Juga mengajarkan kita menjaga kesihatan spt membuat amalan antara lain:

Mandi Pagi sebelum subuh, sekurang kurangnya sejam sebelum matahari terbit. Air sejuk yang meresap kedalam badan dapat mengurangi penimbunan lemak. Kita boleh saksikan orang yang mandi pagi kebanyakan badan tak gemuk.

Rasulullah mengamalkan minum segelas air sejuk (bukan air ais) setiap pagi. Mujarabnya Insya Allah jauh dari penyakit (susah mendapat sakit).

Waktu sembahyang subuh disunatkan kita bertafakur (iaitu sujud sekurang kurangnya semenit setelah membaca doa). Kita akan terhindar dari sakit kepala atau migrain. Ini terbukti oleh para ilmuwan yang membuat kajian kenapa dalam sehari perlu kita sujud. Ahli-ahli sains telah menemui beberapa milimeter ruang udara dalam saluran darah di kepala yg tidak dipenuhi darah. Dengan bersujud maka darah akan mengalir keruang tersebut.

Rasulullah S.A.W juga mengajar kita makan dengan tangan dan bila habis hendaklah menjilat jari. Begitu juga ahli saintis telah menemukan bahwa enzyme banyak terkandung di celah jari jari, yaitu 10 kali ganda terdapat dalam air liur. (enzyme sejenis alat percerna makanan) Wassalam...

Sama-samalah kita mengamalkannya.......
WallahuA'lam

Ahad, 30 Januari 2011

~~myMetro Pasir Mas ‘kilang’ jelitawan~~

Dalam suratkhabar harian metro,kawe salute gila pig coz menaikkan nama Pasir Mas, Kelantan..Dorang pom pam pom pam citer pasal gadis2 cantik banyak datang dari Pasir Mas..Keluaran cinderella versi Malaysia..kawe tumpang bangga coz kawe ore area pasir mas..Sapo2 jejaka selamo loni dok cari pasal tino hok lawa2..mehla lepak2 kat pasir mas..ramai gilo tino hok lawa2..tobat eh,kawe x nipu..kawe x brehi tipo ore boh..dosa besar..tino pasir mas ramai hok still virgin n comel lote kulit cam baby..x caya meh ushar2 dulu..tino kat pasir mas dijamin xsombong sekiranya diayat ngan baik n bersopan..bukannya versi buaya darat hok xleh pakai langsung..Kbnaykkan tino2 pasir mas ni bertudung n dijamin versi lisa surihani berlambak..dorang low profile n yang penting klu demo pandai ambek hati mak ayah tino tuh,ada chance besar demo boleh bini ngan tino pasir mas..yang penting sek2 tino pasir mas ni buke bako tino mami jarum..

Dibawah ni kandungan petikan surat khabar Harian Metro..

SEBUT saja nama daerah Pasir Mas, Kelantan, pasti ramai mengaitkannya sebagai ‘kilang’ gadis cantik hingga sering diburu oleh pemuda tempatan mahupun luar Kelantan untuk dijadikan calon isteri.
Malah, tidak keterlaluan jika gadis Pasir Mas yang terkenal dengan jolokan comel ‘lote’ serta memiliki wajah keayuan yang asli itu dianggap sama seperti Cinderella yang sentiasa menjadi igauan setiap ‘putera’.


TERSOHOR...gadis Pasir Mas terkenal di Kelantan kerana keaslian kecantikan mereka.




 Ini kerana, bila disebut saja gadis Pasir Mas, ramai pemuda terbayangkan seorang gadis Melayu yang memiliki raut wajah ayu dan jelita, sama seperti gadis zaman bangsawan.

Paling ketara, gadis Pasir Mas memiliki wajah Melayu yang mampu menggoda lelaki tanpa perlu disolek. Selain itu kulit mereka, terutama di tangan, kelihatan lembut dan gebu seperti bayi. Namun, paling menarik ialah keunikan mata gadis Pasir Mas. Mereka dikatakan memiliki mata menawan iaitu berwarna coklat kebiruan dan kelabu, lengkap dengan alis mata dan kening hitam serta tebal, seolah-olah memakai celak.

Namun, paling menarik ialah keunikan mata gadis Pasir Mas. Mereka dikatakan memiliki mata menawan iaitu berwarna coklat kebiruan dan kelabu, lengkap dengan alis mata dan kening hitam serta tebal, seolah-olah memakai celak.

Ada penduduk mendakwa wanita dari Pasir Mas mempunyai hubung kait dengan puteri dongeng Kelantan, Puteri Sa’adong yang dikatakan memiliki wajah cantik dan ayu.

Ada juga mendakwa kecantikan kulit gadis Pasir Mas diwarisi daripada nenek moyang mereka yang berasal dari Selatan Thailand dan berhijrah ke daerah ini sejak puluhan tahun lalu.

Nenek moyang mereka dikatakan mengamalkan makan beras pulut setiap hari, selain mandi menggunakan air basuhan beras bagi mengekalkan ketegangan kulit supaya sentiasa kelihatan menarik dan gebu.

Ada juga yang memakan buah-buahan seperti tomato setiap pagi serta meminum air suam bagi mengekalkan kecantikan kulit badan.

Antara kampung di Pasir Mas yang didakwa tersohor kerana mempunyai ramai gadis cantik ialah Kampung Seberang Pasir Mas, Kampung Betong, Kampung Aur Duri, Kampung Bunut Susu, Kampung Slow Machang dan Kubang Bemban.

Menurut Fatihah Fauzi, 22, dari Kampung Lemal, sejak dulu lagi dia dan dua kakaknya diasuh oleh emak supaya meminum air suam.

“Saya tidak suka memakai alat solek kerana ia dikatakan penuh dengan bahan kimia yang memudaratkan wajah.

“Saya lebih suka wajah ini tidak disolek kerana ia tetap kelihatan ceria jika kita menjaganya dengan baik,” katanya.

Apapun, keistimewaan gadis Pasir Mas pasti mempunyai kaitan dengan sejarah dulu kala.

Berdasarkan sejarah kewujudan Pasir Mas, kawasan itu dipercayai dibuka oleh Che Leh @ Salleh Ismail yang berhijrah selepas tanahnya di Kota Bharu diambil alih oleh Sultan untuk membina istana.

Walaupun pada awalnya tidak bersetuju dengan desakan perpindahan itu, Che Leh yang turut digelar Che Leh Tok Pendekar terpaksa akur dengan titah Sultan kerana tidak mahu dianggap menderhaka.

Bekas pesara tentera, Wan Ali Wan Hussin, 75, berkata Che Leh bersama keluarga berhijrah ke arah utara Kota Bharu sebelum membuka penempatan baru yang kini dikenali sebagai Seberang Pasir Mas.

Che Leh dikatakan tertarik membina rumah barunya di kawasan itu kerana ia terletak berhampiran tebing Sungai Kelantan, selain memudahkan beliau dan keluarga melakukan kerja harian.

Katanya, beberapa bulan selepas itu ramai penduduk luar berhijrah ke kawasan terbabit, menyebabkan penempatan itu padat dalam sekelip mata selepas Che Leh mengambil inisiatif sendiri untuk membina surau, pasar dan pangkalan perahu.

“Pada masa sama, seorang guru agama dari Bachok datang mengajar agama di kawasan itu, namun pulang ke kampungnya sebaik selesai mengajar beberapa bulan kemudian.

“Beberapa hari selepas kepulangan guru itu, tiba-tiba muncul tiga biji mangkuk emas di kawasan semak,” katanya.

Menurut Wan Ali, ketiga-tiga mangkuk itu kemudian dikatakan berpusing-pusing membentuk pusaran di sekitar kawasan semak itu, menyebabkan mereka yang melihat kejadian itu menjerit, ‘Mas! Mas!’.

Perkataan ‘pasir’ pula timbul kerana berdekatan penempatan yang terletak di tebing Sungai Kelantan itu kelihatan beberapa longgokan pasir sehingga membentuk padang luas, menyebabkan kawasan terbabit digelar Pasir Mas, hasil cantuman perkataan pasir dan mas.

Selain itu, Pasir Mas pernah menjadi kawasan perdagangan terkenal di rantau Asia Tenggara apabila menerima kemasukan kapal pedagang, khususnya dari Indonesia, China dan Tanah Arab.

Difahamkan, dianggarkan lebih 30 pangkalan bagi pendaratan kapal dan sampan didirikan di sepanjang tebing Sungai Kelantan, antaranya Pengkalan Feri, Pengkalan Gedung, Pengkalan Pasir, Pengkalan Tanjung Muleh dan Pengkalan Tok Leper.

Pasir Mas, Kelantan


  • Dipercayai dibuka sekitar abad ke-14

  • Bandar pentadbiran bagi jajahan Pasir Mas

  • Ia bersempadan dengan jajahan Kota Bharu di sebelah timur dan jajahan Tumpat di sebelah utara

  • Mempunyai keluasan 57,800 hektar

  • Populasi penduduk seramai 206,400 orang (2009)


  • Kredit to: Hmetro

    Sabtu, 29 Januari 2011

    ~~KES2 JENAYAH BERPROFIL TINGGI SEJAK 1982 DI MALAYSIA!!~~

    Berikut adalah lima kes jenayah berprofil tinggi yang pernah menggemparkan negara sejak 1982.

    KES 1
    PEMBUNUHAN DATUK MAZLAN IDRIS



    Baju biru(tengah), Allahyarhamhu Datuk Mazlan Idris

    KES pembunuhan Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Batu Talam, Datuk Mazlan Idris hampir 17 tahun lalu disifatkan jenayah paling ngeri dalam sejarah negara dan memeranjatkan ramai pihak.

    Penemuan mayat Mazlan yang dikerat kepada 18 bahagian dan ditanam di dalam sebuah lubang sebelum disimen membawa kepada penahanan pasangan bomoh, Maznah Ismail atau Mona Fandey dan suaminya, Mohd Affandi Abdul Rahman serta pembantu mereka, Juraimi Husin.
    Mazlan dibunuh pada 2 Julai 1993 di bilik air sebuah rumah tidak bernombor di Kampung Peruas, Ulu Dong, Raub, Pahang selepas mengadakan pertemuan dengan pasangan bomoh itu.

    Hajat membunuh ahli politik itu dirancang awal berdasarkan persiapan rapi dengan mengorek lubang di dalam sebuah stor bagi mengebumikan jasad Mazlan seminggu sebelum hari kejadian.

    Juraimi yang dinamakan sebagai tertuduh pertama mengaku menetak leher Mazlan dengan kapak sebanyak tiga kali sehingga putus selepas mendapat isyarat tangan daripada Affandi.

    Dia kemudian memotong sendi dan melapah kulit serta daging Mazlan setelah mendapat arahan lanjut daripada Affandi.

    Tulang dan daging yang dikerat kepada 18 bahagian itu diletakkan di dalam besen sebelum dicurahkan ke dalam lubang stor rumah sedalam 1.8 meter dan ia dilakukan dalam masa tiga jam setengah.

    Difahamkan, Mazlan ke rumah yang didiami pasangan bomoh itu untuk melakukan proses mandi bunga kira-kira jam 10 malam.

    Ketika perbicaraan, berlaku beberapa percanggahan pernyataan daripada ketiga-tiga suspek, yang mana Juraimi memberitahu bahawa Affandi dan Mona membuat rancangan membunuh Mazlan sebulan sebelum kejadian dan dia diminta memberi kerjasama.

    Affandi dan Mona pula mengatakan, pada malam kejadian ketika mereka menjalankan upacara mandi bunga ke atas Mazlan, Juraimi dengan tiba-tiba seperti orang hilang pedoman menetak leher Mazlan.

    Namun pihak pendakwa raya berjaya membuktikan kejadian itu berlaku hasil perancangan ketiga-tiga tertuduh.

    Perbicaraan itu mendapat perhatian segenap masyarakat yang mengikuti perjalanan perbicaraan itu sehingga hukuman dijatuhkan.

    Mahkamah Tinggi Temerloh pada 1995 memutuskan ketiga-tiganya bersalah membunuh dan dijatuhi hukuman gantung sampai mati dan rayuan mereka untuk mengurangkan hukuman juga ditolak.

    Pada 2 November 2001, mereka menjalani hukuman itu di Penjara Kajang dan jenazah Mona dan Mohd Affandi dikebumikan bersebelahan di Tanah Perkuburan Islam Sungai Kantan, Kajang pada jam 11.05 dan 11.30 pagi, manakala jenazah Juraimi dimandi dan dikebumikan di kampungnya iaitu di Teluk Gong, Klang, pada 11.15 pagi hari sama.

    KES 2
    PEMBUNUHAN DATUK DATUK S KRISHNASAMY



    Mendiang Datuk S. Krishnasamy dan lokasi beliau ditembak mati

    BELIAU ditembak di dalam lif sebelum menghadiri mesyuarat perhubungan MIC di tingkat dua bangunan MIC Johor di Jalan Segget, Johor Bahru.

    Satu das tembakan yang dilepaskan di belakang leher oleh individu tidak dikenali menyebabkan Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Tenggaroh, Datuk S Krishnasamy, 62, mati serta-merta di tempat kejadian.

    Kejadian yang berlaku kira-kira 2 petang pada 11 Januari 2008 itu disedari oleh kerani di Ibu Pejabat MIC negeri, V Kamala dan Ketua Puteri MIC negeri, Vitayah Mohan, sebaik pintu lif terbuka di tingkat lima bangunan berkenaan.

    Siasatan awal mendapati Krishnasamy keluar dari keretanya di depan bangunan itu dan ditembak ketika dalam perjalanan naik ke tingkat dua menggunakan lif.

    Beberapa minggu sebelum kejadian, mangsa pernah mengadu menerima ugutan bunuh melalui panggilan telefon tetapi tidak menganggapnya sebagai serius.

    Namun keluarganya tidak menyangka ugutan itu benar-benar terjadi dan lebih menghairankan, kejadian berlaku di dalam bangunan yang menempatkan pejabatnya.

    Polis menubuhkan satu pasukan khas membabitkan pegawai kanan bagi menjalankan siasatan terhadap kes berkenaan hingga membawa kepada penahanan seorang suspek yang dilihat tergesa-gesa meninggalkan premis itu sejurus kejadian.

    Kejadian itu menyebabkan majlis perkahwinan anak lelaki mendiang, S Raj Kumar, 32, terpaksa ditangguh.

    Menurut anak saudaranya, pada kali terakhir dia bertemu mendiang beberapa minggu sebelum kejadian, mangsa lebih banyak mendiamkan diri dan kurang bercakap berbanding biasa.

    Mendiang sememangnya seorang yang kuat bekerja dan sentiasa memastikan rakyat di kawasannya tidak tercicir dengan pembangunan.

    Bagaimanapun, sehingga kini, pembunuh mangsa masih bebas walaupun pihak berkuasa menjalankan pelbagai operasi bagi memburu mangsa.

    Malah anggota forensik juga membuat siasatan di tempat kejadian dengan teliti sejurus kejadian berlaku dan hasilnya 13 orang ditahan secara berperingkat bagi membantu siasatan.

    Namun, semua suspek berkenaan dibebaskan berikutan tiada bukti kukuh untuk mengaitkan mereka dengan kes terbabit.

    KES 3
    PEMBUNUHAN DATUK MOHAMED TAHA TALIB


    Allahyarhamhu Datuk Mohamed Taha Talib
     
    CUKUP menggemparkan apabila bekas Menteri Kebudayaan, Belia dan Sukan, Datuk Mokhtar Hashim,dituduh membunuh bekas Speaker Dewan Undangan Negeri, Datuk Mohamed Taha Talib 28 tahun lalu.

    Beliau ditangkap polis dekat rumahnya di Jalan 16/5 Petaling Jaya dalam bulan puasa, kira-kira jam 1.30 pagi 10 Julai 1982 atas tuduhan berkenaan.

    Pada 5 Mac 1983, Mahkamah Tinggi mendapati Mokhtar bersalah dan menjatuhkan hukuman mati ke atasnya.

    Rayuan Mokhtar ke Mahkamah Persekutuan pada 23 Julai 1983 ditolak. Pada 3 Mac 1984, Yang di-Pertuan Agong meringankan hukuman ke atasnya kepada penjara seumur hidup selepas bekas perdana menteri, Tuanku Abdul Rahman menulis surat peribadi dengan disertai sokongan petisyen orang ramai.

    Kes itu mencatatkan sejarah sebagai perbicaraan kedua paling lama di Malaysia iaitu 75 hari, selepas kes Datuk Seri Anwar Ibrahim.

    Ketika dalam tahanan, Mokhtar diberi tugas sebagai pendaftar di klinik Penjara Pudu.

    Beliau yang menjalani hukuman penjara seumur hidup di Penjara Pudu, bagaimanapun, dibebaskan atas perkenan Yang di-Pertuan Agong Sultan Azlan Shah pada 15 April 1991.

    Mokhtar yang sepatutnya menamatkan tempoh hukuman itu pada 1995, dibebaskan jam 10.15 pagi itu.

    KES 4
    PEMBUNUHAN HASLEZA ISHAK


    Allahyarhamha Hasleza Ishak
    KES pada 2002 ini menggemparkan negara dan menarik minat ramai kerana ia turut dikaitkan dengan kerabat diraja.

    Hakim Datuk Mohd Noor Abdullah ketika merumuskan kes itu berkata, satu perkara yang menyerlah, tindakan keempat-empat tertuduh membuang Hasleza (Ishak) dari jambatan setinggi bangunan lima tingkat nyata perbuatan kejam, tidak kira sama ada ketika itu mangsa masih hidup atau sudah mati.

    Beliau berkata, rumusan itu satu daripada alasannya untuk menjatuhkan hukuman penjara maksimum 20 tahun bermula dari tarikh ditangkap terhadap empat tertuduh dalam perbicaraan kes bunuh Hasleza yang juga isteri kedua Raja Dihilir Perak.

    Perbicaraan itu diadakan di Mahkamah Tinggi Taiping pada 25 April 2003 yang keseluruhannya berlangsung 41 hari sejak 21 Januari tahun itu.

    Empat tertuduh ialah tukang kayu, Sabarudin Non, 34; nelayan, J Manimaran, 25; bomoh, Rahim Ismail, 47, dan pekerja istana Raja Dihilir Perak, Tengku Aristonsjah Tengku Mohd Ansary, 40.

    Sabarudin dan Manimaran pada asalnya dituduh mengikut Seksyen 302 Kanun Keseksaan (KK) iaitu membunuh Hasleza dengan niat pada 6 Oktober 2002 di Kilometer 63 Jalan Sumpitan, dalam daerah Larut Matang dan Selama, Perak, antara jam 6 petang dan 11 malam.

    Rahim dan Tengku Aristonsjah pula dituduh bersubahat dengan Sabarudin dan Manimaran. Keempat-empat mereka menghadapi hukuman gantung sampai mati jika sabit kesalahan.

    Bagaimanapun, dalam penghakimannya, Mohd Noor meminda pertuduhan ke atas Sabarudin dan Manimaran kepada Seksyen 304 KK iaitu menyebabkan homisid atau membunuh tanpa niat ke atas Hasleza.

    Pertuduhan ke atas Rahim dan Tengku Aristonsjah juga dipinda kepada bersubahat dengan Sabarudin dan Manimaran mengikut seksyen sama.

    Sebelum ini, seorang lagi tertuduh, Mat Saad Mat Isa, 50, dituduh bersama Sabarudin dan Manimaran, namun mengaku bersalah pada 28 Januari lalu sejurus menerima tuduhan membunuh tanpa niat yang ditawarkan kepadanya. Dia dikenakan hukuman 14 tahun penjara.

    Mat Saad yang juga tertuduh pertama kemudian menjadi saksi pendakwa ke-34 dan memberi keterangan untuk menyokong kes pendakwaan. Dalam keterangannya, dia mengaku menetak leher Hasleza di jambatan Jalan Sumpitan.

    KES 5
    PEMBUNUHAN CANNY ONG LAY KIAN


    Mendiang Canny Ong Lay Kian

    DIROGOL, dibunuh dan dibakar. Itulah azab yang terpaksa ditanggung penganalisis teknologi maklumat (IT), Canny Ong Lay Kian sebelum mayatnya ditemui dalam sebuah lubang di Batu 7, Jalan Klang Lama pada 17 Jun 2003.

    Empat hari sebelum itu, Canny diculik ketika pergi ke Pusat Beli-Belah Bangsar bersama ibunya untuk meraikannya pulang ke Malaysia selepas berada lama di Amerika Syarikat kerana mengikut suaminya, Brandon Ong.

    Dia bagaimanapun hilang ketika mengambil tiket letak kereta yang ditinggalkan dalam keretanya di tingkat bawah kompleks itu.

    Berdasarkan kamera litar tertutup (CCTV) pusat beli-belah itu, Canny dilihat menaiki Proton Tiara milik ibunya, V Pearly. Ibunya membuat laporan polis di Balai Polis Brickfields, Kuala Lumpur.

    Canny menjadi mangsa lelaki ‘gila seks’. Tertuduh yang juga pembersih kabin kapal terbang, Ahmad Najib Aris didakwa menikam perut mangsa selepas melampiaskan nafsunya antara jam 1 dan 5 pagi pada 14 Jun 2003.

    Lebih kejam, tubuhnya disumbat ke dalam lubang dan Ahmad Najib membakar mayat mangsa dengan minyak.

    Malah, Ahmad Najib menutup mayat mangsa dengan papan tanda jalan sebelum meletakkan dua biji tayar yang bersimen dan seterusnya menutup lubang dengan papan.

    Ketika dibawa ke Pusat Perubatan Universiti Malaya (PPUM), mayat mangsa didapati putus antara bahagian badan dan kakinya.

    Bahagian luar kemaluan mayat itu juga didapati terbakar, bagaimanapun tiada kesan seluar dalam ditemui.

    Hasil bedah siasat pakar patalogi serta ujian DNA mengesahkan mayat itu adalah Canny dan berita itu menghancurkan hati keluarganya yang sebelum ini yakin Canny masih hidup.

    Hasil siasatan menerusi imej CCTV, polis akhirnya menahan Ahmad Najib di rumahnya di Kampung Kerinchi, Pantai Dalam pada 20 Jun 2003 dan dihadapkan ke Mahkamah Majistret, Petaling Jaya, 13 hari kemudian.

    Kes ini disiasat mengikut Seksyen 376 Kanun Keseksaan bagi jenayah rogol dan Seksyen 302 kanun sama bagi jenayah membunuh yang boleh membawa hukuman mati.

    Pihak pendakwaan berjaya membuktikan ada kes prima facie terhadap tuduhan merogol dan membunuh selepas perbicaraan selama 52 hari itu dilakukan.

    Pada 23 Februari 2005, Ahmad Najib dihukum gantung sampai mati atas tuduhan membunuh dan penjara maksimum 20 tahun serta 10 sebatan atas tuduhan merogol Canny.

    kredit to: Hmetro

    ~~Takrif sebenar anak kelate kito!!~~


     
     Takrif Anak Kelantan

    Pindahmilik Pesaka (Transmission) Mengikut Akta (Pembahagian) Pesaka Kecil, 1955 (Akta 98)

    Sebagaimana kita sedia maklum bahawa dalam Akta (Pembahagian) Pesaka Kecil, 1955 tidak ada peruntukan khas yang menjamin atau memberi perlindungan dalam hal itu untuk Negeri Kelantan. Oleh kerana tidak ada peruntukan-peruntukan khas dalam Akta (Pembahagian) Pesaka Kecil, 1955 untuk menjaga kepentingan Sek.104 Enakmen Tanah Kelantan, 1938 dan Sek. 7(vi)(a) Enakmen Simpanan Tanah Bagi Anak-anak Melayu, 1930.

    Peruntukan-peruntukan dibawah Sek. 104 dan 105 Enakmen Tanah Kelantan, 1938 (No. 26 tahun 1938) dan juga peruntukan dibawah Sek. 7(i) hingga 7(vi) Enakmen Simpanan Tanah Bagi Anak-anak Melayu 1930 (No. 18 tahun 1930) menerangkan bahawa :-

    1. Sek. 104 dan 105 Enakmen Tanah Kelantan, 1938, menegah tanah-tanah yang dimiliki oleh Anak-anak Kelantan (native of Kelantan) daripada dipindahmilik kepada orang-orang yang bukan Peranakan Kelantan dengan tidak terlebih dahulu mendapat kelulusan Raja dalam Mesyuarat.
    2. Sungguh pun begitu Sek. 7(i)(a) Enakmen Simpanan Tanah Bagi Anak-anak Melayu, 1930 pula membenarkan pindahmilik pesaka (Transmission) bagi tanah-tanah yang dimiliki oleh orang-orang yang bukan Melayu kepada orang-orang yang bukan Melayu yang lain yang terdiri dari anak-anaknya yang sebenar (natural heirs), suami atau isteri (spouse), ibubapa, adik beradik atau dalam hal seorang kanak-kanak yang belum cukup umur kepada Penjaga/Pemegang Amanah atau kepada seorang Pentadbir yang dilantik, megikut mana-mana yang berkenaan.
    3. Mengikut sek. 13(5) Akta (Pembahagian) Pesaka Kecil, 1955 PHT selaku Hakim Pesaka, boleh membuat perintah, jika berpuashati, supaya tanah-tanah yang telah dijual oleh simati, dipindahmilik kepada seorang pembeli yang sebenar (purchaser). Sek.2 Akta (Pembahagian) Pesaka Kecil, 1955 mentakrifkan ‘pembeli yang sebenar’ (purchaser) dan juga diterangkan dalam Pekeliling Ketua Pengarah Tanah dan galian Persekutuan Bilangan 9/1975 bagaimana salinan berkembar.
    4. Kuasa-kuasa dibawah Sek. 13 dan 15 Akta (Pembahagian) Pesaka Kecil, 1955 ini nampaknya tidak ada apa-apa sekatan atau pengecualian, tentang siapa yang akan menerima pindahmilik pesaka bagi tanah itu, pada hal sek. 104 Enakmen Tanah Kelantan, 1938 dan Sek. 7(vi)(a) Enakmen Simpanan Tanah Bagi Anaka-anak Melayu, 1930 menyekat pindahmilik dibawah Akta (Pembahagian) Pesaka Kecil 1955.
    Takrif Anak Kelantan
    1. Seseorang yang dilahirkan di Kelantan, bapanya seorang Melayu;
    2. Seseorang yang dilahirkan di Kelantan, ibunya seorang Melayu dan bapanya seorang Islam;
    3. Seseorang yang dilahirkan di mana-mana, yang mana bapanya seorang Melayu yang dilahirkan di Kelantan;
    4. Seseorang yang dilahirkan di mana-mana jua tetapi ibubapanya orang Melayu dan telah bermastautin di Kelantan sekurang-kurang 15 tahun;
    5. Seseorang yang dilahirkan di Kelantan dan bapanya juga dilahirkan di Kelantan.

    nak tengok orang KATANG gila!!~~gambar~~



    Gila ar dia gi workout samapai terlebih katang kat gym..punggung pun dikatang lagi..



    Kenali jenis2 jamban di bumi~~gambar~~

    Air auto kuar untuk basuh jubo,x rela aku!hahah..kan tertekan button hot water,bernanah weh!

    Jamban dalam airplane,klu bergegar,mampus nk fokus,dahla tempat penahan xde


    Jamban klasik,boleh wat baja terus..gila ar..

    Yang ni betul2 kena "sniper"kan, fokus and release!!kalu tersasar,tiupla ia biar boleh masuk hahah

    Xde selera nk buang!!
    Standard Jamban yang masakini(dipanggil nama bidet)
    Jamban yang kita selalu guna!
    Khas untuk mat rempit..dijamin xde traffix light n abe misai polis
    Jamban mahal ni,xsanggup nk buang dalam ni!
    Jamban sempoi buang dan simpan,layan bola pun rileks je siap boleh bersilang kaki
    Kalau patah,bernanah jubo weh!!jangan bayangkan..ngeri.
    Jamban standard rumah sewa
    Jamban untuk ore penakut sangat!!salah satu cara untuk berkongsi saat suka dan duka bersama kawan...hahah
    Antara jamban yang high class
    sesuai untuk perjalanan jauh bagi orang yang sakit batu karang
    Klasik gila babas!jimat n free..release n kambus n wat tulis kat batu tanda "R.I.P Tahiku"
     
    Old skool punye jamban,tpi air or tisu xde..men sapu kat kayu kot..ah mampus luka
    Tahi pun xtau dok mana