ENTRI TERBAIK

Isnin, 19 Disember 2011

Harga 13 Barang Terkawal Sepanjang Krimas


Kerajaan telah menetapkan 13 barang terkawal harganya sepanjang hari Krimas. Menurut Menteri Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan, Datuk Ismail Sabri bin Yaacob bahawa skim ini akan selama lima hari mulai Jumaat.

Item termasuk yang diimport ayam belanda, ayam, daging kambing tempatan, kambing diimport, telur, tomato dan lada hijau. (Lihat senarai kawalan harga di bawah).



"Skim ini akan dilaksanakan di 146 kawasan dan peniaga adalah diarahkan untuk memaparkan harga barang-barang yang dikawal di tanda harga merah jambu," katanya.

"Peniaga yang ditangkap menjual melebihi harga siling akan dihukum di bawah Akta Kawalan Harga Dan Anti-Pencatutan Akta 2011."

Ismail berkata, di bawah undang-undang, pesalah boleh dikenakan denda sehingga RM100, 000 atau tiga tahun penjara atau kedua-dua atau boleh dikompaun sehingga RM50, 000. Syarikat-syarikat yang menjauhinya ketetapan harga boleh dikenakan denda sehingga RM500, 000 atau dikompaun sehingga RM250, 000.

"Individu yang gagal mempamerkan tanda harga merah jambu bagi barang kawalan boleh dikenakan denda RM10, 000 atau dikenakan kompaun sehingga RM5, 000, manakala syarikat-syarikat yang didapati bersalah atas kesalahan itu boleh didenda sehingga RM20, 000 atau dikenakan kompaun sehingga RM10 , 000. "

Beliau menasihatkan pengguna supaya berhati-hati barang-barang kawalan harga dan memaklumkan kepada pihak berkuasa peniaga yang dilanggar pemerintah.

Ismail Sabri berkata bahawa skim ini dilaksanakan supaya pengguna boleh mendapatkan barang-barang yang digunakan untuk musim perayaan pada harga yang berpatutan. "Ia juga untuk menyekat harga barangan keperluan naik, peniaga perlu mematuhi ketetapan harga dan amalan perniagaan beretika."

Beliau berkata bahawa kementeriannya memantau harga di pelbagai lokasi untuk melindungi pengguna daripada peniaga yang tidak bertanggungjawab yang mengambil kesempatan musim perayaan.

Ismail Sabri menggesa pengguna supaya membuat aduan melalui e-aduan@kpdnkk.gov.my, atau hubungi talian bebas tol 1-800-886-800 atau mana-mana pejabat kementerian, jika mereka mendapati peniaga-peniaga atau syarikat-syarikat yang menjual barang-barang yang disenaraikan di atas harga siling.

sumber asalnya di SINI

GMMS: Terima kasih kepada Google kerna sudi translatekan secara direct hehe. Pasti akan ada penjual degil yang mengambil kesempatan untuk naikkan harga lebih tinggi walaupun diberi amaran keras

Tiada ulasan: