ENTRI TERBAIK

Jumaat, 9 September 2011

6% cukai prepaid--satu tindakan bijak mengajar erti berjimat-cermat

Assalamualaikum..

Oh yeah!!cukai sana-sini adalah bukti Kerajaan benar-benar mahukan rakyatnya mengamalkan konsep berjimat cermat..dulu pasal Astro dan sekarang prepaid pula..Ala yang main top-up rm5, rm10, rm30 tuh..gores kad top-up dan masukkan nombor code ia, n dapatla kredit..dulu boleh main RM10 sekarang tambahan 6% menjadi RM10.60--eh eh bukan RM10.60 tau..dijangka ia akan dijual RM11 tau..coz ada dikhabarkan penjual topup tepi jalan pun dapat marginal untung 10sen kalau nak men jual RM10.60 neh hehe..

Ni link untuk fahamkan betul ke RM10.60 dijual?Klik SINI..aku serahkan pada yang lebih mengetahui hal ini..so bacala andai korang nak tahu lebih lanjut

Ala 60 sen je..hahaha itu memang aku nak pedigree la sapa cakap camtuh..kalau 60 sen seumur hidup takpela juga,bro n sis..neh benda salah satu keperluan yang kita selalu dok guna hari-hari..korang gunala sifir sendiri lah nak agak 60 sen neh kalau dipuratakan dalam setahun..itu baru sorang..kalau didarab dengan 24 juta penduduk(bukan semua pakaila--anggaran je)..hahahah boleh beli perhiasan di jari tuh hehe..

Rileks rileks..cukai ini ada pekdahnya..ia mampu mengekang pelajar dari dok buang masa main sms,call2 pakwe or makwe..hehe..hahah ingat prepaid neh yang guna student saja ke...yang pendapatan rendah pun ada guna servis prepaid neh..maklumlah x mampu nak men bayar bil bulan2 hehe..

So kesimpulannya..langkah kerajaan mengenalkan cukai ini adalah tindakan yang paling bijak dan mantap untuk dikenang oleh generasi masa kini..mungkin kerajaan sudah tak mahu lagi mentadbir negara ini..oh tidak..janganla..nanti takde pula dramaking pasal liwat or whateverla..kerana sungguh funnyla ada liwat 2.0 hahaha..

p/s: Nanti PRU datang menjelma, drama harga turun sana sini akan berlangsung dengan hebat dicanang oleh media-media elektronik or kronik yang terkemuka di negara ini..Tak caya.korang tunggula..hehe..

info: isu semasa isu cukai 6% prepaid cukai prepaid cukai 6% prabayar cukai 6% prepaid maxis cukai 6% prepaid celcom cukai 6% prepaid digi cukai 6% prepaid umobile

42 ulasan:

Shaherah berkata...

hahah belajar berjimat ea.. mula2 orang marah lar tu.. nnti lama2.. dah biasa.. ok lar tu.. nnti pandai dieorang nak jimat2.. kan kan..

tp kan..

tetap tak awesome.. haha..

nasib xde pkwe.. so tak terasa sgt lar.. T_T

cayob berkata...

cukai lagi....demi kebaikan bersama kan......

ini nak beritahu awak, saya nak menjemput awak ke segmen sya iaitu SEGMEN JOM TUKAR LINK DENGAN C` AYOB.....Saya nak cari blogger yang aktif, terutamanya blogger baru, agar mereka ini dapat aktif di dunia blogger...tak lah senyem sangat!

http://cayob.blogspot.com/2011/09/segmen-cayob-tukar-link-selama-30-hari.html

Insy Allah, sedikit sebanyak dengan ada blogger awak dapat mengeratkan antara blogger baru dan lama, dan tunjuk ajar dari blogger awak.

nowriz berkata...

yup.. memang heboh ni.. kalah jom heboh..

lepas ni kalau nak call kita pakai public phone aje la ye..

hp tu jadi telefon bergerak untuk pick up call aje..

reload 3 bulan sekali aje.. tuk memastikan line tidak ditamatkan..

huhuhu..

si cantik sally berkata...

herm...gilo kan saye dah le topup 5kali sebulan aduhhhh..kalo da layari tenet gune fon..lak haduii bukan 5kali sebulan dahhhhhh..lebihhhhh..sengkek le pasni

sergeant keroro berkata...

aku setuju, hehe :P

Rai berkata...

diorg tengah cari dana nak sapot PRU13..hahahaha..

Asakura berkata...

kalau dh ketagih top up, mesti tak peduli kalau topup naik kan...sama seperti rokok dan minyak...

60sen je (jgn marah ye)...Tapi kalau kedai jual RM11, kena hntr surat je la lepas nie...hahhaha

rara pinkmafia berkata...

fuhhhh ayat kamu mmg mendalam.nk cover perhiasan dijari tu lah kot.

SoLy SoLicious berkata...

huhu.. kene berjimat la lepaih ni...

cik sakdi berkata...

hehe.. *no komen la pasal link tu. up to u syuk.

Awan Biru berkata...

Betul betul. Guna public phone pun boleh. Tak pun guna surat. Lepas ni, berkemungkinan besar, pelajar sekolah tiadalah yang syok menghadap hp mereka.

Bro ahmad berkata...

kalau dah jadi isu nanti..tunggu je protes besar2 ramai yang tak puas hati..biasa la rakyat kalau bab kenaikan kos dan melibatkan duit

Luqeem™ berkata...

lepas ni tnggu sidang parlimen je..konfem hal ni naik..

Lea IsNaw! berkata...

kita kecoh2 pun
cukai tetap naek
huuu

caliph shuriken berkata...

plan nk bayar benda lain, naik harga plak dh, huh...

abu idris berkata...

arrayah.info - Haram Pemerintah Malaysia Mengenakan Cukai Top Up Telefon Pra Bayar

shameel Iskandar berkata...

Inilah Definisi Berjimat cermat. Tapi data yg saya akn tunjukkan kt bawah lebih menyerlah amalan jimta cermat.

rasmah mansor bermalam di hotel atlantis dubai menelan belanja rm100 ribu semalaman(rm100,000). PM Najib habiskan rm8.7 juta utk lawatan ke luar negara dlm tempoh krg 2 thn stlh jadi PM. Penyelengaraan rumah rasmi PM dan TPM mencecah rm49 juta setahun. Inilah rakyat didahulukan. Didahulukan utk disengsarakan

kiz berkata...

aku topup sebulan 10 hengget je..

[sutera kasih] berkata...

ada baiknya jgk cukai tu kan supaya tak membazir hehe..bayangkanlah dlm seminggu berapa kali topup?
lepas tu topup habis tu kerana apa?
kalau atas urusan kerja, study dan family, xpela jgk kan..hehe

Anak Wak Mail berkata...

aku sekarang ni kesian kat mak bapak aku..diorang bukannya bergayut atau bersms sangat..diorang selalu topup sebab takut number tu mati je..

RedVixen berkata...

6% je? jap aku nak gi mengemis....

syrupmasin berkata...

lepas nih berebut gune public phone :P

vampire's lovex berkata...

pandai gila kerajaan nak ajar penduduk berjimat cermat... yg menteri berjoli..pehhh pehhhh..aku nak jadi menteri jugak ahhhh nanti...


bengang ni bengang ... =.=""

Elih Japahar berkata...

Jimat, jimat jugak..bantah tetap bantah..kalau bantah pun naik juga! terpaksa rela lah jawapnya..duk diam je kang org VVVIP tu suka hati je naikkan cukai..sy top up rm30 seminggu mn tak geramnya! huhu

alif haris berkata...

perghh shameel.. terbaik .. hahaha :D


tp papepon tiap pelaksanaan ade baik dan buruknya ..

tp aku rasa mcm terbeban pulak dgn cukai2 cmtu.. huhu

ArulchelseA berkata...

naik ke tak..memang kena brjimat cermat skang ni..sebab bnyk yg naik.. kih kih kih

Khairil berkata...

pakai postpaid pulak le...

Acik berkata...

jimat cermat? bagus ni ...
hokey ke 6% tu? hmmmmm ...

Liyana Zahim berkata...

Syuk, bg liyana benda ni memang tak patut.. Krajaan da ambik mcm2 cukai dri rakyat tmsuk wang zakat yg 'hilang'.. Yes zakat tu bukan cukai tp hasil kebendaan kita utk disedekahkan pada yang layak.. Tp naikkan smpai 6 percent topup adlh stu perkara yg langsung tak munasabah.. Bijak kerajaan mlysia pndai ambik peluang pada sesuatu yg amat2 perlu dlm msyrkt..

Cnth dlm konteks penjualan kereta.. Kenapa kereta2 malaysia boleh dijual dgn kos yang rendah di negara lain terutama di rantau eropah tp dkt mlysia mahal gile nk mati.. Dan kereta luar yg msuk ke mlysia di kenakan cukai yg tnggi oleh kerajaan dorg.. Knp dorg boleh implement tu tp kita tak boleh sedangkan kita bergiat dlm lorong yg sama.. Yes... We can argue about the quality but at least malaysia shud raise da tax n improve da quality not quantity...

Kenapa mesti prepaid? Kenapa bukan benda lain? Politician sgt bijak.. A nature of politician must know how to manipulate.. Sedangkan harga barangan lain da naik mendadak ibarat bawak 50 rgt p pasar cam bawak 5 rgt..

Ngara yg tnggi cukainya adalah negara yg lemah ekonominya.. Kat mlysia sume bnda kena bayar.. Toilet, parking n every single ting.. Menunjukkan taraf ekonomi kt di kedudukan yg mcm mana..

Ok as for exmple kat UK, stu tiket bas boleh guna dlm stu hari utk sume bas yg lain.. Tak perlu bayar setiap kali naik bas.. But wat hapened in malaysia sgt menyedihkan..

Berbeza waktu pemetintahan Tun Dr. Mahathir mse tu org mlysia hidup mewah dgn bonus2 dari kerajaan dan kadar cukai yang rendah..

Indeed tax tu mcm hujan, tak boleh elak.. Tapi hujan pun bukan setiap hari akan turun..

In da case of topup ni, kte berbelanja plg minimum seminggu 5x utk topup utk call/sms~

Rasenye takley gak kawal belanja org.. Student ke apa. Sedangkan rokok yang dinaikan harga pun masih ramai yang merokok..

Anif Abdullah| AA berkata...

apapun, kita kene berjimat cermat jugakla kan.. hope takde pihak ke3 yang sanggup amik kesempatan..yela,orang yang berpndapat rendah lagi terasa cukai cmni ye dak... *ak neutral syux.hehe

Saiazuan berkata...

aku xkesah sgt.. xde la marah sgt bab naik arge ni.. tp geram klu tak cukup sen time nak bayar topup tu..haha aku ni dah la tak suka bawak sen..haha

~~Ticer Wann~~ berkata...

pakai surat la pasni... hihi

kotak bulat berkata...

sekali naik terus banyak.. sampai 6%./ rasanya kalau naik 1% pun org akan bisg jugak kan

harrazdani berkata...

alasan biasa...naik cukai..suruh pengguna berjimat...tp tahukah mereka2 ini...kebanyakan pengguna dah tak tahu apa lagi yang boleh dijimatkan oleh mereka...

shida'R berkata...

60sen? better 20sen lg..huhuhu

Bui Junaidi berkata...

pakai bil jer lah..hehe
ni mesti gara2 gaji nk dinaikkan lah ni..huhu

Afikah Aziz berkata...

ajar rakyat berjimat tu mmg la tp sian org kampung nak2 lg yg nak call ank yg duk jauh,anak yg dh keje takpe lah leh call sendiri ibubapa diorg tp anak yg blm keje ni cm adik2 ika cmne erk,sian abah huhu

fadh leyanie berkata...

ada faedahnya kerajaan kenakan cukai..
lpas ni tak pakai hp dah,pakai public phone je.bnyak faedah jugak tu..

Acik berkata...

kerajaan kena timbang betul2 ... tengok dr segala segi ... acik ikut jer apa yg terbaik! :)

Niena Pengembara Ilahi berkata...

hehe..ntah hape2 brjimat cmni, tpi ni bukan idea kerajaan kn

syrupmasin berkata...

ohh cukai ooii :D

ABU berkata...

kerajaan tak buat keputusan lagi kan...kita tunggu dan lihat nnti..