ENTRI TERBAIK

Isnin, 15 Ogos 2011

World Longest Sea Bridge || Jambatan Terpanjang di Dunia

Assalamualaikum..

Jambatan merupakan satu titi besar yg dibina merentangi sungai atau laut untuk lalu lintas kenderaan dan manusia..Alhamdulillah kita boleh berbangga dengan jambatan yang hebat dan antara terpanjang di dunia iaitu Jambatan Pulau Pinang..Ia pernah menduduki rangking ke 3 untuk kategori jambatan terpanjang di dunia ketika zaman kegemilangannya..

Jarak keseluruhan : 13.5km
Trafik : 6 laluan
Tarikh dibuka : 1985
Eh, kita jangan wat-wat lupa pula..ada lagi jambatan terpanjang kat negara kita neh selain Jambatan Pulau Pinang tuh..Ianya bernama Jambatan Kedua Pulau Pinang..Jambatan baru itu akan berjarak sejauh 24 km dan menelan kos RM3 billion..Cakap banyak tak guna, korang boleh rujuk di SINI untuk rujukan lebih lanjut..

Gambarajah lakaran Jambatan kedua Pulau Pinang

Walaubagaimanapun di negara China sudah membina fenomena kegilaan dimana telah mencipta rekod dunia iaitu jambatan yang terpanjang didunia masa kini yang diberi nama jambatan The Jiaozhou Bay yang mempunyai jarak keseluruhan 26.4 miles atau setelah aku convert kat SINI menjadi 42.5 km..Kos membinanya dikatakan mencecah $1 billion.Mari kita melihat ia lebih dekat..









p/s: Jambatan neh kalau naik dengan motor honda mata bulat, jangan gila nak try nanti pecah enjin nak pulas minyak silap-silap haribulan anda pula tercampak ke laut heheh

29 ulasan:

Nurul Iman Rosman berkata...

errr,
macam seram pon ade jugak.

takot la nak naik jambatan2 panjang ni ;)

Freaky berkata...

gila panjang... ngeee wah berwajah baru blog

Luqeem™ berkata...

3 billio tu..lpas ni nk buat rumah satu pn dah berbillion2..mcm yg india tu..

asnizaziz berkata...

isy,tak boleh bayangkan kalo jambatan yg panjang tu runtuh..seram2

alif haris berkata...

perghh tu mcm jambatan atas awan je ??
jambata ke syurga eh ?hehehe

laskar pelangi berkata...

panjangnya jambatan..berapa orang ntah yang dah mati dalam pembinaan jambatan tu semua kan

echaRierie berkata...

wahhh..memang cantik..tp klw sikit je kereta lalu kt sn sure seram..hahaha..

sergeant keroro berkata...

hahaha, kete pon belum tentu gak ni :P

jambatan kedua belum siap lagi kan? bila eh?

cik aisha berkata...

panjangnye jambatan kat china tu...mau dkt stgh jam ada kot nak meniti sajapun kalau drive santai2..huhuu seriau kiri kanan laut.

kotak bulat berkata...

hishh..panjang nye... lau tgh2 jalan nk terkucil..payah la..

TYNTHA LANA berkata...

Agak scary note p/s syux tu,hehehe. kalau gitu,takmo naik motor la mai sini..terbang n jumpa dek org takpa..dibuatnya terbang habeh,heh3

~tq syux for this info..hee..baru tau jambatan pulau pinang tu pun pernh berada dikelasnya tersendiri ya satu ketika dulu :)

harrazdani berkata...

aku harap suatu hari nanti ada jambatan menghubungkan semenanjung dan sarawak...dan sekaligus menjadi jambatan terpanjang di dunia...huhuu

Anif Abdullah| AA berkata...

dulu,mula-mula lalu kat jambatan pulau pinang nun mmg seremmm..takut runtuh ke apa..hahak

ArulchelseA berkata...

cuak aku pnjang nye...

caliph shuriken berkata...

kawan sy terbabit projek second bridge tu.. bz dia skrg ni, huh...

Fathiah Hamim berkata...

silap2 sesat. hehe

syrupmasin berkata...

bapak scary doe..

Bro ahmad berkata...

minyak moto kapcai nk isi full ni hmmm,panjang betul jambatan..tukar template..simple betul blog syuxer ni..terkejut bro hmm

Bro ahmad berkata...

minyak moto kapcai nk isi full ni hmmm,panjang betul jambatan..tukar template..simple betul blog syuxer ni..terkejut bro hmm

[sutera kasih] berkata...

jambatan dari menumbok ke labuan pun dlm perancangan..tak dpt bayangkan betapa panjangnya jambatan tu hoho

kiz berkata...

mancing best kat jambatan tu..tak yah naik bot pi tgh2..haha

Khairil berkata...

teringat kecik2 dulu2 masa jmbtn pulau pinang baru2 dibuka...seronok gila boleh naik...hehehe

Liyana Zahim berkata...

Hebatnye tgn mnusia nih.. Aishh..

cucu umie berkata...

herm..biaselah china skrng kalo tidak silap ayie mereka mahu setnding sgn US.. mahu jadi ngre paling maju

Asyila Zainuddin berkata...

kalo lalu tengah2 malam, tetibe enjin mati ke ape. wajib la seram gile kan..

rara pinkmafia berkata...

gile lah.kalau lah itbe2 tsunami.mmg naye.

anismelon berkata...

dah siap ke jmbatan nie..kalau la roboh cne la gaye nye ye..tak dapat ku bayang kan..

Tea Dno berkata...

takut wehh panjang2.... --,

seram.. huhu.. buatnya jadi kes jambatan roboh..

Anak Wak Mail berkata...

haha..bosannya je lalu jambatan panjang2..:P