ENTRI TERBAIK

Rabu, 24 Ogos 2011

Tips Jikalau Anda Dirompak atau diPaksa keluar duit kat mesin ATM

Sekiranya anda dirompak dan dipaksa untuk mengeluarkan wang akaun anda daripada mesin ATM, anda boleh meminta bantuan cara senyap dengan memasukkan no Pin anda di mesin ATM cara terbalik.

Sebagai contoh jika no Pin anda adalah 123456, jadi anda harus memasukkan nombor 654321.
Mesin ATM akan mengenalpasti nombor tersebut adalah nombor yg diterbalikkan daripada nombor yg sebenarnya melalui kad anda yg masukkan kedalam mesin tersebut. Mesin ATM akan tetap mengeluarkan wang tunai seperti biasa, tapi apa yg kita tidak ketahui, pihak Bank dgn segera akan menghantar pihak berkuasa (Polis) kepada anda.

Perkara ini pernah disiarkan di TV baru-baru ini dan ianya menyatakan kaedah ini jarang diguna disebabkan ramai orang tidak mengetahui akan kewujudan sistem yg seumpama ini. TQ:)

info dari facebook..sharing is caring..Sebarkan untuk keselamatan..

44 ulasan:

Shaherah berkata...

wah syuk.. bgs gak lar.. tetiba nak hapal nombor terbalik pulak.. hehee..

Lyana M berkata...

oh!
really eh?
baru tau.
thanks 4 de info btw.
baru best klw blog pun ade cte psl info semasa mcm ni.
tak pyh susah2 baca surat khabar.
=.=

Fathiah Hamim berkata...

tadi pun fa tanya benda yang sama, kalo pin 33333 macam mana? hehe

ArulchelseA berkata...

penah dengar jugak ni bro..tp tk tau la btul ke tak.. kang tk pasal2 pols dtg..kih kih kih

Asyila Zainuddin berkata...

ha'ah.. pernah gak terbace pasal ni..

Freaky berkata...

wah terbaik la ... x tau pulak.. sangat selamat

Bui Junaidi berkata...

sangat bgs entry ni
tp minta dijauhkanlah perkara mcm ni
nauzubillahiminzalikkkk..huhu

Amie berkata...

Assalam,
terima kasih atas info yang sangat berguna ini....

cik sakdi berkata...

kalau malam2 dia tepon kan jugak ke?? bagus la polis datang,biar mencicit2 lari perompak tu. hehe

Bro ahmad berkata...

thank syux info..lepasni nak kena ingat no terbalik..senggal juga nak taip no terbalik..lebih2 dalam darurat yang syux cakap tu.

Bro ahmad berkata...

syux walaupun simple no terbalik..tapi susah sebenarnya kita nak buat..lain la no pin syux 123456 hehehee

Bro ahmad berkata...

syux walaupun simple no terbalik..tapi susah sebenarnya kita nak buat..lain la no pin syux 123456 hehehee

kotak bulat berkata...

kb baru tau.. mekasih tok info ni.. mmg berguna rasanya..

Lea IsNaw! berkata...

nice info

baru taw
pasni nak try la

:)

shida'R berkata...

baguslah info nih..shida akan share info ni nnt..thanks syux :)

alif haris berkata...

ouh boleh diterbalikkan no tu ye ??baru tahu gak ouh .. thanks shuk ..
berguna nih ..
skrg kan mcm2 bahaya ada dimana2 ..hhuhu

Amiirah-Cassan berkata...

ohh cool , thx for the info syuk , hopefully i will remember this walaupun masa tu tgh panic gile , haha xD thx again !

keroro gouro berkata...

ooo penah baca pasal nie dlm fb..
mmg berguna info nie...
:)

Liyana Zahim berkata...

Syuk, ade lak mase die nk anta polis tu? Duit tu tetap pncuri tu dapat la kirenye!! Huwaaaaaaaaaaaaaaaaaaa... Tkutnye.. Liyana plg tkut p kua wet kat bank even haram tadek duit pun.. Huhuhu~

Syuxer berkata...

@Liyana Zahim tulah..syuk ingat sempat ke polis datang hehe..pencuri or perompak bukan baik sangat pun hehe..silap2 kena tikam huhu

Syuxer berkata...

@keroro gouro syuk harap2 ia berguna jugakla huhu..yang pasti sempat tak polis datang ke lokasi tuh hehe..

Syuxer berkata...

@Amiirah-Cassan hehe biasanya kalau panik maybe otak akan ligat heheh..

ada mokhtar berkata...

owh baru tau. thanks for sharing ye. sngt berguna info ni =)

Syuxer berkata...

@alif haris sama2 bro..tapi aku bimbang disebalik kita nak terbalik no pin tuh..mampu ke kita heheh

Khairil berkata...

aku selalu bubuh no pin terbalik...tak boleh bawak keluar duit pun?...

Syuxer berkata...

@Amiewassalam..terima kasih akak..:)

Syuxer berkata...

@Lyana M sama2..tapi tak pasti betul tak kebenarannya..hehe..coz belum lagi alami pengalaman sedemikian hehe

Syuxer berkata...

@Fathiah Hamim kalau yang 3333 tuh aish x akan ada yang wat pin 333333 camtuh..kalau ada,problem gak tuh..maybe atm anggap bukan satu rompakan hehe..nasibla wat cmtuh hehe

Syuxer berkata...

@cik sakdi kalau polis datang alhamdulillah..kalau tak datang,memang nasib malanglah hehe

Syuxer berkata...

@Bro ahmad sama2 bro..kadang2 bila panik,mampu ingat no terbalik..setengah orang la hehe

Syuxer berkata...

@kotak bulat sama2 kb..:)

Syuxer berkata...

@shida'R sama2..:)..xde hal..

amny berkata...

ehhhe....best tips..:)

Syuxer berkata...

@alif haris sama2 bro..yang ada mesej2 keselamatan mesti aku share..tapi keberkesanan aku tak pasti coz xpernah alami sendiri hehe

Syuxer berkata...

@Amiirah-Cassan sama2..:)

Syuxer berkata...

@Liyana Zahim tu la pasal..syuk pun tak pasti samada polis antar ke tak hehe..la fobia nak kuarkan duit kat ATM..kuarla pakai buku hehe..paling cikai kuarkan kat pejabat pos..memangla lambat janji selamat hehe

Syuxer berkata...

@ada mokhtar sama2..:)

Syuxer berkata...

@Khairil err ye ke bro..aishh..maybe sesetengah ATM kot yang terima sistem alert kat polis huhu..

syrupmasin berkata...

ohh aku baru tao doe..tp kalu kene pukau 1 cite pulak kan doe..

SoLy SoLicious berkata...

pernah dengar taktik ni..tp pikir2 balik, time duk gabra tu, semapt ke nak terbalikkan paswod tu ha...hmmm

caliph shuriken berkata...

pnah bca info ni dulu.. apa2 pun, arigatou bro kasi refresh memori balik ^^

echaRierie berkata...

yup ~ pernah baca dulu..
hoho :) hrp2 polis cpt smpai..hihi

Afikah Aziz berkata...

syuk,terima kasih atas info ni,nnt ika nk try la,errr kang xpasal2 polis dtg hahaha :P

anismelon berkata...

baru anis tau..tenks 4 sharing