ENTRI TERBAIK

Isnin, 1 Ogos 2011

Pengalaman Berpuasa di Tempat Asing

Assalamualaikum...

Alhamdulillah lengkapla puasa sehari semalaman kan..betapa nikmat kan bila berpuasa dan berbuka puasa serta bersahur bersama keluarga..dengan mereka, kita akan lebih teratur dari segi penyediaan juadah berbuka, kawalan masa tidur kita untuk bangun bersahur lebih terkawal, berjemaah solat terawih bersama keluarga di masjid dan berbuka puasa bersama mereka di rumah atau di restoran..Kenikmatan sedemikian mampu membibitkan senyum terukir dibibir serta melahirkan suasana meriah di rumah..Satu suasana yang pasti dirindui oleh orang yang terpaksa berkelana di tempat asing--berjauhan dengan family..

Korang ada tak pengalaman berpuasa di tempat orang atau asing di mana korang terpaksa berpuasa seorang diri, berbuka pun paling cikai bersama kawan-kawan, bersolat terawih di tempat baru serta bersahur seorang diri?..Rata-rata ramai yang pernah merasai pengalaman tersebut termasukla aku..Aku kali pertama berpuasa di tempat asing ialah ketika aku belajar kat kolej di Pahang..aku merasai pengalaman tersebut sebanyak dua musim tak silap aku..Sememangnya sungguh mencabar kerana dahla kena belajar..kena pula time petang, otak mesti kekurangan oksigen kot hahaha..Yang paling sadis, aku neh jenis gi baham main bola time petang-petang walaupun berpuasa..Satu tindakan yang boleh membuatkan orang itu pengsan andai tak cukup stamina..

Pasal lauk kadang-kadang aku terlepas pula hidangan kegemaran iaitu lauk ikan keli sambal..Kalau terlepas itu, kurengla sikit nikmatnya..yang paling bestnya berbuka puasa bersama kawan di dalam bilik..macam-macam dorang beli hehe..Kalau bab bersahur, ada yang bersahur pukul 3.00 pagi, maklumlah kafe dah tutup pukul 4.00pagi..Aku time tuh kadang-kadang bersahur dengan maggi je..yela malas nak turun kat kafe serta mengalami masalah kewangan..Setakat itu sajala pengalaman ku..:)..ianya manis walaupun tercipta selat rindu nak berbuka bersama family..

26 ulasan:

Jiejah Gorjes berkata...

belum penah lagi hiks!

lauk ikan keli my peberet tuuuuuuuu

Aisyah Aina berkata...

tak pernah rasa lg puasa jauh ngan family ni....tapi rasa macam best je......haha

laskar pelangi berkata...

opcoz wanie pernah..auwww! mula2 mmg rasa sadis wooo..nak bukak puasa pn xselera bila berjauhan dengan fmly..lama2 dah terbiasa..tp thn lepas lah paling menyedihkan. bukak puasa sorang2..sedih tol..

syrupmasin berkata...

haha..pengalaman 8 taon weh berpuase tanpe family..ecece :D

syarifahsidrus berkata...

dah banyak kali rasa..dari form 1 sampai la asasi, semua pengalaman jauh dari family. tahun ni baru dapat puasa kat rumah..
menarik sebenarnya, rindu juga kenangan tu

kotak bulat berkata...

kb esok start berpuasa berjauhan lagi.. :(
tak best pun berjauhan..lain rasanya..

Khairil berkata...

pengalaman mendewasakan kita bro...

sergeant keroro berkata...

hehe, betul. aku pon petang-petang time puasa gi main bola. serius penat.

iPai berkata...

kalau kena buka tempat baru ni cepat2 kenal dgn org, cari geng klua sama2 .. uhuh .. baru laa tak sunyi sgt ..

so kebanyakkan tempat baru yg aku pegi cam masa U semua, boleh suaikan diri dgn cepat juga ..

cucu umie berkata...

klo ayie kiteorng tukar2 lauk time buka pose..rase mcm bnyk lauk shje dekt pinggn itu,..hehehe

Lea IsNaw! berkata...

seronok kan dpt berbuka dengan kawan-kawan
tapi berbuka dgn family lagi best

ArulchelseA berkata...

berjauhan penah dulu..biasa2 kan je..kih kih kih

teciq berkata...

penah~ tahun lepas..tahun ni nasib baik dpt puasa penuh ngn family ^^

tp start tahun depan da tak dapat da..huuuu

Farhana Jafri berkata...

sekarang tgh merasa la ni.. buka dgn kwan2.. mkan setalam, solat brjmaah.. sahur kdg2 mnum air je.. cafe xbukak.. hmm.. untung la cafe bkk tuk sahur.

alif haris berkata...

hehe .. dah lebih kurag 7 tahun aku tak dpt berpuasa penuh dgn family ,,
tahun ni la paling best .. full ramadhan aku dgn family
alhamdulillah :)

kiz berkata...

masa bujang dulu ada laa.masa tu buka roti dan biskut kering je..hehe

Wanie berkata...

selalu sgt puasa jauh ngan family..pengalaman tu boleh jd kan kenangan.

Awan Biru berkata...

Masa kecil dulu pernah.

Nurnajwa berkata...

Best tp tak best eh? ;D

Hehe, tak lme lg kte plak dpt rase tuu ;)

Shaherah berkata...

shera tak pernah rase berjauhan dalam jangka masa yang lama lar.. dulu ada buka ngan kawan2.. Sebab masa tu keluar nak gi bazar.. Nak balik bas lak boleh tak ada.. n lambat.. Bler dah lambat.. sampai azan pun x sampai lagi rumah.. Buka puasa kat dalam bas jek.. Macam nak nangis pun ade.. Hehehe..

Freaky berkata...

kalau asrama tu dikira tempat asing jugak kan ? kadang2 kena makan sorang diri kerana kawan2 balik rumah masing2.. kadang lauk x kena dengan taste. geram betol :D

[sutera kasih] berkata...

paling jauh pun d hostel..hostel tu pun tak la juh sgt dr rumah hehe

Afikah Aziz berkata...

sedihnya,ika skg berpuasa kt tempat org..masa belajar dulu xpnh pun,bile dah keje baru dpat rasa tu semua sob3x >_<

Tea Dno berkata...

hheee. dulu tak jauh sangat. cuma jauh sikit je. lepas ni lagi nak pegi jauh. huhuh.

Tea Dno berkata...

tapi nasib baik dalam negara lagi kan. huhuh.

asnizaziz berkata...

sejak masuk u tahun 2006 sampai 2010 tak pernah sambut 1 ramadhan kat rumah ni. tapi disebabkan cuti sem 4bulan sampai raya ni dapatlah berpuasa sebulan kat rumah..huhu ^^