ENTRI TERBAIK

Rabu, 3 Ogos 2011

Hayabusa or Falcon--New bullet train dari Jepun

Assalamualaikum..

Ini adalah entri gear auto heheh..emm kali ni aku nak citer pasal kereta api plak..Jom tengok kereta api yang kita selalu tengok kat Malaysia..

KTM Komuter Kelas 83 EMU--Berkelajuan 160km/j
Kereta api KTM yang klasik
Untuk mengetahui keretapi kebanggaan Malaysia secara lebih detail..KLIK SINI dan SINI

Sekarang mari kita tengok yang Jepun mari punya brand..Kereta api ini dikenali sebagai Hayabusa atau Falcon..whateverla..nak tengok rupa paras dia..jangan risau..ia agak hensem cuma dia muncungla cikit..err bukan mancung ye..hehe

Dari pandangan depan

Permulaan untuk diperkenalkan

Panjang gila muncung dia hehe

Dah macam duk dalam bas

Tempat duduk yang selesa di tepi tingkap

Canggih kan toilet dia hehe

Tempat pilot men daun terup kot hehe

Hayabusa atau Falcon ini dikenali sebagai bullet train maybe keretapi peluru? Kelajuan dia 186 mph..korang translate ke bahasa km/h ye hehe..bapak laju gila keretapi neh..

K..kita maybe tak dapat singgah kat Jepun untuk merasai pengalaman naik kereta api ini, jadi aku sertakan video untuk korang tengok sendiri camner keretapi ini pecut hhehe..



p/s: Bilala Malaysia akan cipta kereta api macam ni..cam best je hehe..eh korang pernah naik keretapi?

41 ulasan:

SyazwanSarawak berkata...

wow. mengalahkan shinkansen =D

[sutera kasih] berkata...

wahhh uniknya kereta api tu..canggih wooo..dh penah tgk kereta api kat sabah?hehe

sergeant keroro berkata...

pernah naik, hehe XD

p/s : bila malaysia ada camtu, mesti bas ekspress tak laku :p

rara pinkmafia berkata...

wahhh mmg giler ah hebak.

Rai berkata...

hehehe...malaysia tak payah la dulu..banyakkan ketapi yg tak berapa nak laju dulu..huhu..

bukan memperkecilkan..tapi rasanya sistem train yg sedia ada masih perlu diperbaiki lagi..

train kat jepun takde lag ok..seminit pun tak lambat.. kalau malaysia dah boleh buat macam tu baru pk pasal nak buat bullet train..huhu..

Fathiah Hamim berkata...

bapak ah. gila moden. hehe

Anak Wak Mail berkata...

wahh semart giler keretapi ni..kalau camni tak sempat nak tido dalam train..hahaha..:)

jom p jepun!

ArulchelseA berkata...

cuak aku tengok bro..memang jepun bab2 ni memang handal..kih kih kih

Luqeem™ berkata...

peh bila la msia nk ada satu mcm tu..

yatie Awang berkata...

fuyoooo...lajunya, keretapi kelas pertama ni

kakak belum pernah naik keretapi yg laju, apatah lagi yang terlebih laju hihihi

ABU berkata...

uh laju gila train dia.. lawa lgi tu..mewah seh..bila la nak buat kat malaysia..

Anif Abdullah| AA berkata...

sesiapa yang pakai rambut palsu tu boleh naik tak?hehek.. mmg laju nih..

Farid bin Aspar berkata...

Malaysia ni, kuarng sket mencipta-cipta keretapi agaknya. Komuter pun tempah dari luar tak sampai2 lagi jumlah yang ditempah... Kalau ada macam ni kat Malaysia, pergh... tapi yang sekarang pun ada dah kan, ERL, ETS... :)

cucu umie berkata...

hehe..jepun punye mcm xsmrt plak kot..cantik tu..aishhh bla lak nak beli jepon punye sbijik..huhu

Freaky berkata...

jepun tinggal malaysia dalam bab teknologi kereta api berpuluh tahun ke hadapa.. tapi ada nama FALCON.. ahaks

syaz@rozelt berkata...

hehe..even pelik tengok muncung ketapi tu..tapi design agak smart n kaler pon chanteq..turqoise..klu dah canteq n selesa macam tu mesti tambang mahal kan??

syrupmasin berkata...

fuyoo mcm best je kalu dpt naek :D

Khairil berkata...

nanti siap landasan berkembar nanti ada le keretapi laju mcm tu...

dwaty berkata...

fuyooooooooo.... dapat naik sekali pun dah puas hati ni...

Shaherah berkata...

shera kereta api pun tak pernah naek.. sadis tol.. >.<"

jepun kan.. maju jek sentiasa.. mcm2 dh canggih2..

Bro ahmad berkata...

bila agaknya ada kt malaysia ni..harap realisasi kan2

Bui Junaidi berkata...

wah,beza mcm langit dan bumi dgn Malaysia punya..

bila masa pulak tukar template blog ni..konpius kejap..hehehe(nampak sgt lama tak dtg sini..)

echaRierie berkata...

fuiyooo..
klw ada kt malaysia sure echa nk naik jgk..haha..

Nurnajwa berkata...

Waseh, laju gila --' Boleh kecut perut klau naik ni XD

Hahaha, kte tak pernah naik ketapi T^T

TYNTHA LANA berkata...

Bila Malaysia akan cipta? hurmm..taktau,hehehe

Lana rasa..soalan lebih tepat ialah..bila rakyat malaysia nak belajar naik pengangkutan awam..memang yg ada skrg belum tahap membanggakan..dah,nak wat camna, modal tak pusing..nak buat kena pakai duit..duit datang dri rkyat juga..eh..terover plak,ahahahah.

~~memang cun! suka lak color dia, biru ijau..muncg je kot, cam platipus,heh3

syarifahsidrus berkata...

mesti best ah kalau kat malaysia ni ada..hee

Awan Biru berkata...

186 batu sejam? Gila laju tu. Tapi kemalangan memang tetap ada sebab tempoh hari sudah terdapat kes kemalangan kereta api berkelajuan tinggi.

alif haris berkata...

perghh mewah gile reka bentuk die syuk :)

Tea Dno berkata...

huyohh serius cantek lorh. hmm kalau eksiden nih tah camne lah memang remuk habis. orang lagi lerh.

Tea Dno berkata...

but still nak merasa naik ni. ngeh2. cantek berkilat. wohooo.

Tea Dno berkata...

alah, malaysia camne nak maju dah kalau orang malaysia sendiri dok condemn kan? tapi tak kira lah. suka gak condemn. huhuh.

anismelon berkata...

wah..macm kapalterbang dah..

Afikah Aziz berkata...

pnh naik keta api hehe,suke tgk keta api kt jepun ni hihi..tp xsuke bile muncung pjg sgt :P

Terbelog berkata...

dah lame x naik ketapi
tp x heran la
jepun mmg maju !

Khairil berkata...

tak lambat siap projek rel bekembar kita boleh tgk keretapi laju....

Elih Japahar berkata...

first time naik keretapi dr Klang ke KL sentral hehe..:)

Cik Purple Pinkypuff berkata...

wohooo.. xclusif jer nengok ketapi dier..:D

iPai berkata...

cantik gila train dia .. kalau macam ni laa, pergi mana2 pon nak naik tren ..

zmah berkata...

Lain negara lain bentuk keretapinya...

Papa Mifz berkata...

perghhhh...teknologi dorang nih melampau advance nye....

laskar pelangi berkata...

yg Malaysia punya dah macam nak roboh dh kalau naik KTM..hik3 =D

fulamakkkk yang jepon! mesti pantas gilews kan..bila lah negara kita nak ada camtu..kan best..