ENTRI TERBAIK

Selasa, 5 Julai 2011

Objek-objek yang Terbesar,Tertinggi,Terkompleks,Termahal dan Terluas Di Dunia [ 17 Gambar]

Assalamualaikum...

Emm pada malam yang syahdu ini, bertemankan burung hantu patah sayapnya akibat tersalah landing di pokok kelapa, aku mempersembahkan wayang gambar statik yang membabitkan kategori "TERBESAR,TERTINGGI,TERLUAS,TERKOMPLEKS DAN TERMAHAL DI DUNIA"..Jom!! panggung wayang dah mula tuh 1...2...3...Tido..zzzzz


Bas Terbesar Di Dunia Muatan
170 Tempat Penumpang
Neoplan Jumbo

Excavator Terbesar Di Dunia--
dibina oleh KRUPP dari Jerman
45,500 tons, 9 m tinggi, 215m panjang

Hotel Terbesar DiDunia
MGM Grand Hotel, Las Vegas
6276 bilik

Kolam renang terbesar didunia
World Water Park Edmonton,Albert Canada
Size--5 Ekar

Bangunan Pejabat Terbesar Didunia
Chicago Merchandise Art,Chicago

Feri PenumpangTerbesar di Dunia
MS Freedom of the Seas
4300 kapasiti penumpang
 

Kapal Terbang Terbesar Didunia
Airbus A380
555 Penumpang

Supermarket Terbesar di Dunia
South China Mall, Dongguan, China
892,000 meter persegi ekstra 6 tingkat

Stadium Terbesar Didunia
Maracana Stadium Rio D.Jeneiro, Brazil
199,000 kapasiti tempat duduk

Stadium termahal didunia
New Wembley Stadium, London
$1.6 Billion

Arca Tertinggi Didunia
Christ the Redeemer Statue Rio D.Jeneiro, Brazil

Istana Terbesar Di Dunia
Palace of Parliament Bucharest, Romania
500 bilik tidur,55 dapur,120 ruang tamu

Jambatan terpanjang didunia
Donghai Bridge, China
32.5 Kilometer

Interchange(aku tak reti nak translate) Paling Kompleks Didunia
Interstate 10 Highways Interchange Houston, Texas

Hotel Termahal Didunia
Hotel 7 Bintang
Burj Al-Arab Hotel, Dubai
Kos penginapan bilik termurah--$1000 semalaman
Bilik termahal--$28000 semalaman

Bangunan Tertinggi Didunia
Burj Dubai
900 meter

Jambatan Terluas Didunia
Sydney Harbor Bridge, Australia
16 laluan trafik

p/s: Apakah kebanggaan yang negara kita miliki dalam bab ter ter ter nih??

35 ulasan:

syrupmasin berkata...

perghh gamba yg hebat doe..errr..malam yg syahdu?? gadu ngn gf eh?? :D

Bro ahmad berkata...

malaysia tak de senarai...hmm sedih

wahida idris berkata...

semua nye ter ter eh? hee

saye pon tertaip kat sini :P

echaRierie berkata...

semua cantik dan menarik..
nak naik Feri tue..hahahaha

cik pha berkata...

suka jambtan tuu lawaaaa

cucu umie berkata...

apcal malaysia satu pon tidak ad..hohoho

Freaky berkata...

memang terbaik la entri ni. leka aku baca

Bella Bell berkata...

pehhh.. teringin nak pi ke tempat2 ni.. tapi... ok.. tak mampu.. hehehe!!~



^^

kiz berkata...

erkk..bas tu kalau lalu kat Malaysia macam mana nak masuk simpang eh..

Wanie berkata...

sume pun tak pernah sampai lagi..
tapi bas terbesar tu takde la besar mane kan..huhu

Jiejah Gorjes berkata...

ayat "mlm yg syahdu" lebih TERtarik dari gambo2 tu ngeeeeeeeeee

Khairil berkata...

malaysia dah tak ada dah kut yang boleh dibanggakan...semua negara lain dah potong...

ArulchelseA berkata...

malaysia ada jugak ter bro..malas aku nak cakap..kang bikin panas..kih kihkih

cuak aku tgok bro.. bngunan pajbart tu leh sesat tu..mau dua bulan tk jumpa jalan kluar tu..kih kih kih..

Terbelog berkata...

syok tengok ter ter ni
tengok je la..he3

harrazdani berkata...

semuanya terbaik....tapi jgn kita lupa kita juga adalah yang terbaik...kerana kita adalah umat islam...;) lari topik skit...yer tuan tanah.

pamie berkata...

best best..bace sampai habis..

besar gile airbus tu..roda banyak gile..biasa naik kapal terbang domestik..sikit je tayar..hehe


Aku Anak Labuan

Aisyah Aina berkata...

best gila kalau tempat shopping besar2 ni...mau sesat dalam tu...rasa nak patah kaki pon ada....

wan_cikgumuzik berkata...

ko kena bubuh satu lagi gambar ko kat bawah tuu,, bubuh tajuk lelaki terhensome di dunia.. kah kah kah,,, mesti terrbaeekk.. :D

alif haris berkata...

perghh gile ah .. semua yg terbesar,terbaik,tertinggi,!!

bas tu panjang giloo .. nk korner mst tak lepas tu haha

puteri ain berkata...

style betul :)

pha is berkata...

yg interchange tu mmg sempoi....

vampire's lovex berkata...

kolam tu best,dapat satu kat rumah,memang x keluar dah !!! jd duyung hahahah

iPai berkata...

gambar no 2 tuh bukan watak cite transformer ke ? hehehe

yatie Awang berkata...

jambatan terpanjang tu ada ke org lalu, eee...takutnya....tp kakak nak pergi kat istana tuuuu....

Rai berkata...

malaysia..hehehe..sebut kang ada yg panas hati jiwa dan perasaan pulak.. haha..apa pon malaysia terbaek~~ sebab ada boboiboy..haha

TYNTHA LANA berkata...

Syux,semua lana da pernah gi ngan naik...dalam mimpi,hahahahah. tapi gambor no 2, excavator tu menda? macam Decepticon dalam Transformers 2 je..muahahahahahah

iPai berkata...

owh ye .. mane klcc ek ?

Fathiah Hamim berkata...

pergh excavator tuh dah macam devastator dalam revenge of the fallen

josrevalution berkata...

best tapi paling aneh jmbtn d china tu..panjang sangat..hehe..kalo kena tsunami!..haha..malsia hanya klcc menjadi kebanggaan..huhuh..Cara Menghilangkan Windows Genuine Di Windows XP

Liyana Zahim berkata...

Waaa kagumnyeeee!!!

kotak bulat berkata...

masing2 nak berlumba2 buat yang terbesar..terpanjg.. rasanya cmpai bila takkan habis kn berlumba2 ni...

rara pinkmafia berkata...

jambatan tu menakutkan la.

ghost writer berkata...

TERbaik dalam pasaran!haha

laskar pelangi berkata...

ada style lahhhh=)

Tea berkata...

wow. sume yg terbesar nih. >.<