ENTRI TERBAIK

Jumaat, 17 Jun 2011

Top 10 Eksiden Paling Mahal Kos Kerugian

Assalamualaikum dan salam 1 eksiden..

Setiap kemalangan pasti ada taksiran anggaran kerugian kan..Kerugian cikai-cikai cam RM100K konfirm orang tak layan kan.. Tapi masalahnya ia melibatkan nyawa weh..Takde jual kat pajak gadai nyawa..Jadi aku nak bawa korang tengok wayang statik pasal Top 10 Kemalangan Yang Paling Mahal Kos Kerugian.


TITANIC
KERUGIAN $150 Million aka RM457 Juta
Kemalangan tenggelamnya Titanic mungkin ditafsirkan kemalangan paling terkenal di dunia sampai ada yang wat movie pasal citer neh. Tapi terkenal camner sekalipun, ia bukan yang pertama paling mahal. Pada tahun 15/4/1912, Titanic telah tenggelam dalam lautan untuk kali pertama dilayarkan dan juga dianggap kapal yang paling mewah pernah dibina.Tragis dari peristiwa ini mengakibatkan melayangnya lebih 1500 orang maut apabila kapal ini melanggar dengan Aisberg dan terkubur dalam perairan yang dingin. Kapal neh dibina zaman dia bernilai $7 Million tapi bila ditaksir untuk zaman sekarang ia boleh diibaratkan bernilai $150 Million..Itu dalam dollar weh..kalau exchange ke RM--senak tangan,jiwa dan otak akautan bank nak kira satu-satu heheh



TANKER TRUCK VS JAMBATAN
KERUGIAN $358 Million aka RM1091.85 Juta
Sebuah kereta telah berlanggar dengan lori tangki yang mengandungi 32000 liter bahan api di Jambatan Wiethal di Jerman pada 26 Ogos 2004. Akibat impak pelanggaran itu, lori tangki jatuh gedebuk setinggi 90 kaki yang mengakibatkan kebakaran yang besar dan memusnahkan jambatan tersebut. Dianggarkan kos untuk membaiki wat sementara waktu menelan kos $40 Million dan kos nak ganti jambatan rosak tuh menelan $318 Million atau dipanggil dalam RM 1091.85 Juta..Perghh mahal siot



METROLINK CRASH
KERUGIAN $500 MILLION aka RM1.52BILLION
Satu kemalangan keretapi yang paling teruk pernah dicatatkan dalam sejarah California dimana 25 orang terbunuh apabila sebuah keretapi Metrolink terhempas ke dalam sebuah kereta api Union Pasific di Los Angeles. Kejadian tragis ini berlaku pada 12/9/2008. Kejadian ini berlaku kerana keretapi Metrolink mungkin telah melalui isyarat merah manakala konduktor sedang sibuk menaip mesej. Ceh bahana SMS kot. Kelalaian yang menyebabkan kematian ini telah diambil tindakan undang-undang yang menelan kos $500 Million akan RM 1.52 Billion. Jangan main sms semasa pegang stereng keretapi hehe..ada ke stereng kereta api??

B-2 Bomber Crash
KERUGIAN $1.4 BILLION aka RM4.27BILLION

B-2 Stealth Bomber telah terhempas apabila berlepas dari pangkalan udara di Guam pada 23/2/2008. Kejadian ini berlaku kerana data telah disalahtafsirkan dalam komputer kawalan penerbangan akibat kelembapan dalam sistem. Akibat kesilapan tersebut, jet pejuang B-2 Bomber terhempas dan dikatakan hanya ada 21 je pernah dibina dan juga merupakan kos kerugian paling mahal bagi kategori nahas penerbangan. Dua juruterbang yang menerbangkan pesawat tersebut terselamat. Cuak aku kapal terbang neh..dahla ghaib tak dapat didetect oleh radar..Tak hensem langsung rupa paras dia..


Exxon Valdez
KERUGIAN $2.5BILLION aka RM7.62BILLION
Kemalangan ini bukanla terbesar bagi kategori tumpahan minyak di dunia tapi ia berkait rapat dengan lokasi dekat Putera Willian Sound(lokasi dimana helikopter dan kapal je boleh lalu). Pada 24/3/1989, 10.8 juta gelen minyak tumpah apabila kapten kapal Yusuf Hazelwood meninggalkan kawalan dan kapal ini terlanggar dengan karang. Kos kerugian untuk membersihkan nahas ini menelan $2.5 Billion atau RM7.62 Billion.


Piper Alpha Oil Rig
KERUGIAN $3.4 BILLION aka RM10.36 BILLION

Bencana paling teruk bagi kategori pencemaran minyak. Pada satu masa, ia adalah pengeluar minyak tunggal di dunia, mengorek keluar 317,000 tong minyak sehari. Pada 6 Julai 1988, sebagai sebahagian daripada rutin penyelenggaraan, juruteknik memeriksa injap keselamatan yang penting bagi mencegah bahaya kewujudan gas cecair. Ada 100 injap keselamatan yang diperiksa. Malangnya, juruteknik membuat kesilapan dan terlupa untuk menggantikan salah seorang daripada mereka. Pada pukul 10:00 malam hari yang sama, juruteknik menekan butang start untuk mengepam gas cecair dan bermulalah kemalangan yang paling dahsyat tersebut. Dalam tempoh dua jam, platform yang setinggi 300 kaki telah dibakar oleh api. Nahas tersebut telah membunuh 167 pekerja dan menelan kos kerugian $3.4 Billion. Perghh harap2 Petronas tak ambik juruteknik yang sambil lewa wat keje.


Challenger Explosion
KERUGIAN $5.5 BILLION aka RM16.76 BILLION
Challenger Space Shuttle telah musnah dalam 73 saat selepas berlepas  pada 28 Januari 1986 akibat kerosakan "faulty O-ring". Kos kerugian ini bernilai $2 Billion pada zaman itu dan andai dikira zaman sekarang dianggarkan bernilai $4.5 Billion. Kos keseluruhan seperti siasatan, pembaikan masalah dan penggantian peralatan telah menelan kos $1 Billion pada zaman sekarang. Kisah ini memang amat tragis sampai dikenang hari paling buruk dalam sejarah Amerika.


Prestige Oil Spill
KERUGIAN $12 BILLION aka RM36.6 BILLION
Pada 13 November 2002, kapal tangki Prestige minyak itu membawa 77000 tan minyak bahan api berat apabila salah satu tangki pecah semasa ribut di Galicia, Sepanyol. Bimbang kapal akan tenggelam, kapten meminta bantuan daripada pasukan penyelamat Sepanyol, mengharapkan mereka untuk mengambil kapal tersebut ke pelabuhan. Walau bagaimanapun, tekanan daripada pihak berkuasa tempatan memaksa kapten untuk mengemudi kapal dari pantai. Kapten cuba mendapatkan bantuan daripada pihak berkuasa Perancis dan Portugis, tetapi mereka juga mengarahkan kapal keluar dari pantai mereka. Ribut akhirnya mengakibatkan pemisahan tangki pada separuh dan melepaskan minyak 2 juta gelen ke dalam laut. Menurut laporan oleh Lembaga Pontevedra Economist, pembersihan berjumlah $12 bilion. Sapa nak tolong kalau berisiko tinggi..


Space Shuttle Colombia
KERUGIAN $13 BILLION aka RM39.6 BILLION
Space Shuttle Columbia adalah ruang pertama shuttle dalam pesawat NASA. Ia telah musnah semasa kemasukan semula ke Texas pada 1 Februari, 2003 setelah lubang telah tercucuk di salah satu daripada sayap semasa pelancaran 16 hari lebih awal. Kos asal ulang-alik itu $2 billion pada tahun 1978 bersamaan $6.3 bilion pada hari ini . $500 Million telah dibelanjakan untuk siasatan, menjadikannya pesawat paling mahal kerugian dalam sejarah. Pencarian dan pemulihan sisa bernilai $ 300 Million. Akhirnya, jumlah kos kemalangan (tidak termasuk penggantian ulang-alik itu) menjadi $13 Bilion mengikut Institut Amerika Aeronautik dan Angkasa Lepas. Perggh camner nak cari serpihan2 yang berselerakan bila meletup kat udara.


Chernobyl
KERUGIAN $200BILLION aka RM609.4 BILLION
Pada 26 April 1986, dunia menyaksikan kemalangan termahal dalam sejarah. Bencana Chernobyl telah dipanggil terburuk dalam sosio-ekonomi malapetaka dalam sejarah dunia. 50% kawasan Ukraine adalah dalam situasi yang tercemar. Lebih 200 ribu orang terpaksa dipindahkan dan ditempatkan semula sementara 1.7 juta orang telah terlibat secara langsung dengan bencana ini. Jumlah kematian disebabkan Chernobyl, termasuk yang mati akibat kanser pada tahun kemudian, dianggarkan 125 ribu orang. Jumlah kos termasuk pembersihan, penempatan, dan pampasan kepada mangsa-mangsa telah dianggarkan kira-kira $200 bilion. Perghh ini bencana nuklear weh..Bayangkan kalau ini berlaku di Malaysia.


*Taksiran kerugian main area juta-juta sah memang paling mahal kat dunia~~syuxer

19 ulasan:

nik lan nik mat berkata...

benda da lps bia kn lps...kn?

budak kampung berkata...

hohoho info yang amat berguna dan menyeramkan aku. tapi kalau bencana tu disebabkan kelalaian manusia,ape hukumannye?kerugian berbilion kan?nak suruh ganti??perghh sampai mati pon belom tentu dapat ganti kerugian berjuta juta lemon tu

~~Ticer Wann~~ berkata...

uik..gila ahh...berpinau tengok number... huhu

jemput ke blog
Pandai-pandai la jaga diri dan iman

Freaky berkata...

gile best baca bencana ni.. haha thanx share benda ni

ArulchelseA berkata...

tragedi 9/11 tk de dlm senarai ke bro... cuak aku tgok kerugian bnyk gile...

yatie Awang berkata...

kemalangan besar2 ni banyak melibatkan air ni...haha

echaRierie berkata...

fuiyooooo mahalnya..keke..jakun..
tapi titanic jgkla yg menarik perhatian.. :)

fadh leyanie berkata...

kemalangan yg lain tu tak perasan la pulak..titanic je yg tau..

fadh leyanie berkata...

kemalangan yg lain tu tak perasan la pulak..titanic je yg tau..

Shamsuddin Amin berkata...

fulammak...
mahal siut...

rara pinkmafia berkata...

titanik tu mmg meninggalkan kesan tol lah kan.

syrupmasin berkata...

perghh..gile scary doe..

Rai berkata...

uih..scary tengok nombor..

alif haris berkata...

kemalangan jiwa adalah kemalangan paling mahal skali sebenarnye sbb jiwa tak dpt dibeli dgn wang ringgit .. hehehe :D

Khairil berkata...

mahalnya...jenuh syarikat insurans nak bayar claim...

laskar pelangi berkata...

fuh! membazir betol

Aisyah Aina berkata...

rugi je juta2 tapi jadi macam tu...

cucu umie berkata...

habiskan wet shje bt mahal2 tpy hancur gak..lala btw, memang xboleh bla titanic lol..serius memang mahal giler tu

Anak Wak Mail berkata...

semua kemalangan besar..setimpal dengan kenderaannya yang besar-besar ngan jumlah orang yang ramai..hihi

titanic je tau!