ENTRI TERBAIK

Selasa, 28 Jun 2011

Penjara

Assalamualaikum..

Ada lokasi yang paling meyesakkan hati, nafas, minda dan sebagainya..Tidak lain tidak bukan ialah neraka dunia aka PENJARA..Sesungguhnya penjara dikenali lokasi yang tiada apa-apa yang indah dan menarik. Yang pasti tiada siapa yang mampu seberani Nabi Yusuf a.s untuk mengatakan bahawa penjara adalah lebih dicintai daripada nikmat dunia yang lain seperti melayan kehendak nafsu isteri al-Aziz..

Sebelum aku bawa korang memahami mengenai penjara..Apakata aku memperkenalkan penjara terlebih dahulu..

Inilah rumah untuk di"sewa" oleh pesalah jenayah yang menerima hukuman

Mahukah setiap hari anda lepak, berak, kencing dan tido di dalam itu..sempit tiada ruang untuk berlari-lari, break dance dan sebagainya..Yang pasti panas bila nak tido huhu (aku agak je heheh)

Percayala masyarakat sentiasa memandang serong akan penghuni-penghuni yang pernah menyewa dalam penjara selama mungkin 10 tahun..Apa yang pasti majoriti umat manusia sendiri akan mengakui penjarala tempat paling azab kat dunia ini. Oleh yang demikian, elakkan dirimu dari membuat kesilapan atau kesalahan yang membolehkan korang layak menyewa bilik tersebut..

TETAPI

Kenapa ramai muka sama yang keluar masuk dalam penjara tersebut? Bukankah itu tempat yang tak best dihuni? Ada kajian mengatakan bahawa kebanyakkan pesalah jenayah hanya akan berasa gemuruh dan takut ketika hukuman penjara dibacakan oleh hakim ke atasnya di kamar mahkamah..Mereka menjadi sedemikian kerana dalam minda mereka telah disetkan yang penjara penuh sengsara dan ketakutan. 

Namun begitu, setelah lepak2 bertahun-tahun dalam penjara, dapat makan free, pendidikan pun free, tak perlu kerja keras2 maka perasaan takut kepada penjara sudah hilang..Malah setelah mereka keluar dari penjara, ada yang janggal untuk menyesuaikan diri dalam dunia sebenar sampai sanggup wat keje tolol cam merompak,atau mencuri semata-mata mahu masuk balik dalam penjara kerna mereka tahu penjara bukanla tempat menakutkan lagi..

Jadi kesimpulannya..mari kita wat lawatan sambil belajar ke penjara..:)..Sori panjang..huhu

19 ulasan:

alif haris berkata...

hahaha betul tu syuxer .. ramai yg da kua pnjara nk masuk pnjara balik sbb katanya kt dlm lebih nikmat haha ..

relax je kan .. tak payah keje,mkn free hhaha

Rai berkata...

dikatakan penjara paling selesa adalah penjara jepun. siap ada tatami..homeless lebih suka masuk penjara dari tak ada rumah. dipenjara mereka makan sedap. duduk free. :D

cik aisha berkata...

makan free,tmpt tgl free...free segalanye walaupun xselesa...itulah penjara dunia,penjara di dunia satu lagi azabnyelain...

Wanie berkata...

hehe..jom2, teringin gak nak p melawat org kat penjara..nak tengok life diorg cane..kalau boleh interview pesalah2 tu lagi best..:)

ArulchelseA berkata...

dlm gmbar tu kita ok lg tempat tu...cantik sgt tu..kenyataan nya lg truk...tp penjara memang truk bg yg bukan otai..klau otai masuk tk kisah dia kepala dlm tu..

sergeant keroro berkata...

hehe, orang camtu sebenarnya bukannya xleh sesuaikan diri.

cuma kadang-kadang diorang malas, dan masyarakat sekeliling yang memnadang serong terhadap golongan yang baru keluar penjara ni.

Anak Wak Mail berkata...

kadang-kadang ada jugak orang yang masuk penjara sebenarnya diorang tak bersalah..mesti diorang terseksa kan..

err..tapi makan free..sape tak nak..kehidupan diorang kat luar lagi susah,,sebab tu diorang suka duk dalam penjara..=)agaknyalah..

Mohd Izzar berkata...

penjara...hmm

Bro ahmad berkata...

memang la makan free semua dah ada kat dalam tu...tapi tetap pilih bebas..freedoom..kt luar lagi best la syuxer..gi shoping complex cuci mata..gi air terjun..mana lagi..janji hidup bebas...:) tapi kt dalam tu tak boleh online nak buat blog wkakakaka XD

Arpiiz berkata...

kebiasaanya disebabkan keadaan sekeliling yang menyebabkan dorang masuk balik..^^

Liyana Zahim berkata...

Melawat ke penjara? Hahaha.. Xde kije mlainkan nk wat research.. Mcm tu ke syuxer org lam pjare? Lau ase2 xnk kuar dri pjare tu ckp tros trang la kat warden xnk kuar.. Xyah nk mrompak2.. Adoi peliknye mnusia... Hihihih..~

kotak bulat berkata...

kb pernah melawat kt penjara pudu masa kecik2 dlu.. xcntik pun dalam nya.. seram lak tu.. err..

cucu umie berkata...

sebnarnye ayie tidak setuju dengan sitem penjara di malysia sebb apa makan2 untuk banduan semua sedap2 and then 2kali sehari..aishhh tapu cuba tgok diluar sane mcm singapore..mereka terpaksa membuat kerja amal dan and then grenty bekas banduan mereka tidak mahu masuk penjara lagi..patot lakukan begitu..baru wet tak bis dilabur.. hoho

missSandwich berkata...

wow!! lwtn smbil bljr ke penjara ek?? uhuhuhu~

yatie Awang berkata...

kakak pernah juga lihat penjara, masa tu from 2 rasanya, kena buat kajian sikit,....tp kalau syuxer nak melawat, ajak kakak sekali ok...hehe

echaRierie berkata...

er..penjara ni mcm tmpt menyeramkan je..haha..
dorg suka tggl kat penjara la tue sbb tuelah x serik2 buat mslh selagi tak kena pancung kot..haha :D

Khairil berkata...

oh..tak mau la masuk penjara..lokap pun tak mau...

bungaitucantik berkata...

huhu..1st impression bce ngatkan penjara yg bez d dunia coz yana penah bce ade pnjara yg bez~

iPai berkata...

alamak ... cam ne nak lawat .. penjara pudu dah roboh dah .. uhuhu..