ENTRI TERBAIK

Ahad, 12 Jun 2011

Blue Screen

Assalamualaikum dan salam 1 blue screen

Sejak kebelakangan neh,laptop aku selalu je blue screen yang mengatakan memory crash dump whateverla..perghhh tengah seronok blogwalking singgah blog-blog korang, blue screen mari sapa aku..Gila!! dah la datang secara mengejut..Memang kurang ajarla..

Lebih kurang camnila rupa dia--rompak dari google..nak print screen dia x kasi

Aku rasa masalah ada blue screen neh ialah mengikut pengalaman aku belajar IT..

-RAM dah nak arwah dah
-Kepanasan melampau(guna 12 jam memang la dia sakit)
-Hardware ada putus cinta dengan motherboard selalunya VGA card yang menjadi mangsa
-Software ada wat silent rusuhan--susah nak buang dia(jenis nak cari pasal)
-Laptop sudah ber"umur"--perlu mandi bunga neh( format semula)
-Ada virus cap serial killer

Solusinya..

-Beli RAM baru
-Terhadkan penggunaan laptop
-Unistall program yang xde guna satu sen pun--guna Ccleaner
-Beli laptop baru
-Format balik kalau korang rajin la atau wase nak angin baru
-Pakai antivirus berbayar..kalau crack pun kadang2 terlepas gak--kira kena blacklist lah--cadangan pakai Kaspersky atau BitDefender.

Kelemahan..
-Perlu ada duit..Yeah MoNEY MOney Money Ba Ba Ba 3x..cuba dengar lagu money money...

Sekian terima kasih..kadang2 teknologi ada hadnya..tiada kesempurnaan dalam hidup..setiap benda ada kelemahan..Jadi terima seadanya dan kool kan dirimu.

30 ulasan:

Cik Rose Cute berkata...

Selalu jugak jadi cam tu...kalau lama guna...

laskar pelangi berkata...

ermm..kadang2 blue screen terjadi sebab hardisk nak rosak...hoho~

ArulchelseA berkata...

biasanya sbb panas melampau ni bro...

kotak bulat berkata...

emm..pernah jd mcm ni.. tp bnda ni jd bila Kb masuk blog sorg kawan kb.. bukan sekali je..lebih 5kali bila msuk blog dy je, trus jd mcm ni.. sekrg xbrani pegi blog dy da..
pendapat syuxer cam ne?

Syuxer berkata...

@kotak bulat yang tuh kadang2 ada gak terjadi pada saya..perghh blog sorang member tuh dahla berat,nak gerak cursor mouse cam slow motion je hahaha..

kemungkinan ada virus dalam blog dia..

apa link blog dia??

Nurnajwa berkata...

Laptop kita klau pns sgt dia off sndri. Lg skit hati T^T

syrupmasin berkata...

alaaa..jgn la cakap nk arwah dah..banyak khaznah negare dlm lappy nih..haha

Freaky berkata...

blue screen ok lagi siap ada warning sume tu. Laptop aku tengah sedpa dok layan lagu n movie, paappp terus shutdown.. overheat. hahaha

Khairil berkata...

Bro..blog sapa tu?....blog aku ok ke?...

Syuxer berkata...

@Khairil blog bro ok je..ntah dah tak ingat blog mana yang terjadi blue screen neh

Syuxer berkata...

@Cik Rose Cute kalau lama guna wajib dah dia blue screen..kalau black screen lagi nahas hahaha

Syuxer berkata...

@laskar pelangi itupun salah satu gak..bila hardisk nk rosak aka terlampau panas,sesuka hati je dia nak blue screen..heheh..kalau terformat akibat kepanasan memang naya la

Syuxer berkata...

@ArulchelseA betul tuh bro..kalau buh dalam peti ais ..rasa2 dia ok tak hahahah

Syuxer berkata...

@Nurnajwa dia memang akan offkan diri bagi mengelakkan motherboard terbakar..kalau dia x off kan diri..alamatnya kena beli laptop baru..kerna pe?coz motherboard terbakar..dari baiki, baik beli yang baru heheh

Syuxer berkata...

@Freaky haahah itu jugak pernah terjadi pada laptop aku..bila dia camtuh,aku biarkan 3 jam dulu heheh..bagi dia sejuk..biasalah bila laptop dah berumur kan

dhilla nazli berkata...

alamak.. dhilla on9 dri pg td.. na ttop ah.. nati blue screen say hye.. huuu

alif haris berkata...

hahah jadi disni sy boleh simpulkan semuanya perlukan duit .. :D

Anak Wak Mail berkata...

haha..dia bagi warning suruh beli yang baru la tu..apa lagi??

ArulchelseA berkata...

msuk peti ais bleh..tp masa guna pun kena duk dlm peti ais la jugak..kih kih kih kih

KertasWarnaMerah berkata...

BSoD selalu nya pasal hardware problem la nih.. lain kali letak Kipas angin bro..kasi sejuk, x pun aircond. huhu.. nice entry.

”cepat datang ke blog saya pulak!!!”

echaRierie berkata...

haha..syuxer btl la tue..
beli baru bila laptop tue mmg dh x blh pkai sdh bha..haha..
lainla kalau kaya blh buat spare.. :)

rara pinkmafia berkata...

kalo bengap komputer mcm rara ni mmg teruk.apa pon tak tau.kalo rosak je anta kedai.hehe

josrevalution berkata...

Kjdian blue scrn ini slalunya trjdi krna adnya software yg tdk trinstal spnuhnya n slalunya jga msalah drpda hardware.tp sebenarnya bluscrn ini ble trjd dgn mcm2 prob.so xsmstinya.jd kalo ad ssiapa yg kerap sngt blue scrn.sila catitkan apa msaalah itu nti ble kta bncng bncngkan..tq

RedVixen berkata...

tensen woo kalo jadik cenggini... rasa cam nak hantuk kepala kat lektop. adeii... duit... duit... duit... oh die...

~~Ticer Wann~~ berkata...

pernah jadi dulu... tapi sekarang dah tak jadi gitu dah...

jom baca
Bukan fakta pun

fadh leyanie berkata...

konklusinya beli lappy baru je,,ngeh3..

Rai berkata...

beli je la yang baru..hehehe

mOon jOhari berkata...

...angkat baru je la bro!

miss.Addin berkata...

hee kena beli baru kot :p

ghost writer berkata...

banyak program yang aku dah uninstall..serabut tengok,bukan nak guna pun semua..

tapi untuk lappy aku biasanya sebab kepanasan melampau..