ENTRI TERBAIK

Ahad, 15 Mei 2011

Info Ringkas Mengenai Pengiraan Kalendar

Entri pagi Ahad ini sempena pertabalan skuad bola sepak Manchester United FC aka Red Devils ini, saya hidangkan info ringkas pasal pengiraan kalendar. Kalian tentu pernah terbaca,terdengar pasal BCAD dan Masihi kan?

BC--before Christ aka zaman sebelum kedatangan Nabi Isa a.s
AD--berasal daripada perkataan Latin Anno Domini yang bermaksud tahun Masihi
Masihi--sempena gelaran al-Masih bagi Nabi Isa a.s

Pengiraan kalendar sebelum kelahiran Nabi Isa a.s disebut dengan panggilan 'sebelum masihi'. Masihi ini di sini adalah sempena gelaran al-Masih bagi Nabi Isa a.s atau ringkasannya adalah BC..

Bagi tahun-tahun sebelum Masihi ini,kiraannya adalah terbalik berbanding dengan zaman selepas Masihi..AD ni wujud untuk melambangkan tahun selepas Masihi..

Contoh:
--Sekarang adalah tahun 2011AD, maka tahun lepas adalah 2010AD dan tahun hadapan adalah 2012AD
--Untuk tahun sebelum masihi pula, sekiranya tahun ini adalah 100BC maka tahun sebelumnya adalah 101BC dan tahun hadapannya ialah 99BC..Kiranya ia semakin undur kebelakang..


*Nabi Muhammad s.a.w lahir pada tahun 570AD~~syuxer

17 ulasan:

toyolkiut berkata...

ada dulu ada skrg..
tp bila bnyk sangat tarikh nya, jd pening lak..
hehe..

Mrs.Yie berkata...

x habis2 ngan bola org laki ni ek.. :)

dhilla nazli berkata...

org tw masihi dengan hijrah je.. ahahah

cucu umie berkata...

menarik..tpy ayie jadi pening pulak mcm maner nie?? hehe btw, thnkx for the info

Khairil berkata...

Bro..tahniah sebab MU dah confirm dah Juara...

anyway thanks for the info...terbaik!!!

amny berkata...

erk..pening la part yang bawah tu...tapi klu di fikirkan balik...zaman sekarang nagn zaman nabi muhammad..xdela jauh mne kan>?

kucarkacir berkata...

before christ?
bukan before century?
adakah kita ditipu?

ArulchelseA berkata...

menarik bro..

thniah bro..mu juara...

Syuxer berkata...

@toyolkiut hahah..janji tarikh islam kita tak lupa heheh

Syuxer berkata...

@Mrs.Yie itu satu kewajipan lelaki tengok bola heheh

Syuxer berkata...

@dhilla nazli itu xpe..janji tau hehe

Syuxer berkata...

@cucu umie pening camner tuh hehe..

Syuxer berkata...

@Khairil sama2 memang musim ni milik Man utd heheh..sama2 bro..sharing is caring

Syuxer berkata...

@amnyxla jauh mana..heheh..tapi lama la gak bezanya..

Syuxer berkata...

@kucarkacir info ni saya dapat hasil pembacaan saya dalam buku benarkah iskandar bukan zulkarnain

Syuxer berkata...

@ArulchelseA sama2 bro..season depan..kita lawan lagi..:)

Miziey berkata...

BC tu before christ rupanya.. ingatkan before century.. pergh!
btw, before christ?? maksudnya the 2nd coming of christ ke aper? o,o..