ENTRI TERBAIK

Jumaat, 22 April 2011

Orang-orang Kenamaan Yang Terkaya di Dunia

Sapa yang tidak mahu kaya kan?Kemewahan yang dimiliki membolehkan apa saja yang diingini dapat dibeli tapi awas kadang-kadang itu boleh menjauhkan diri dari mengingati pada Allah s.w.t. Bila hati dah dirajai oleh duit atau wang,maka diri akan berasa sombong,angkuh,suka membuli orang yang lemah dan sebagainya. Tapi kalau bagi orang yang kaya raya tapi dermawan,hatinya selalu riang cam kanak-kanak dalam citer teletubies dan disanjung sebagai hero kerana mengerti penderitaan para pencari rezeki yang berpendapatan rendah atau tiada langsung( kais makan pagi,kais makan petang).

Itu hanya mukadimah aje,tak de kaitan langsung dengan tajuk diatas.Hehe saja je nak mengingatkan diri bahawa ada rezeki kongsila bersama dengan orang lain. Baru ada keberkatan dan saham akhirat kelak. Kalau tak,tak kan nak jadi firaun bawa harta sekali dalam kubur dan rasuah 2 malaikat mungkar dan nakir?Gila ke hapa?

Kita selalu dengar,lihat dan baca orang-orang yang terkaya di dunia kan. Tapi pernahkah kalian tahu orang-orang kenamaan yang terkaya di dunia?Tanpa membuang masa,mari kita lihat raja-raja termasukla raja,permaisuri dan orang kenamaan yang terkaya di dunia dan berapa nilai aset dorang mengikut kajian Majalah Forbes. Saya senaraikan mengikut yang paling kaya dahulu ye. Enjoy!!

Raja Thailand-King Bhumibol Adulyadej--$35 billion

Presiden UAE-Sheikh Khalifa bin Zayed al-Nahayan--$23 Billion

Raja Arab Saudi- King Abdullah bin Abdulaziz Al Saud--$21 Billion

Sultan Brunei-Sultan Haji Hassanal Bolkiah--$20 billion

Perdana Menteri UAE-Sheikh Mohammed bin Rashid al-Maktoum-- $18 Billion

Putera Liechtenstein-Prince Hans-Adam II--$5 Billion

Raja Qatar- Sheikh Hamad bin Khalifa al-Thani--$2 Billion

Raja Morocco-King Mohammed VI--$1.5 Billion

Putera Monaco-Prince Albert II--$1.4 Billion

Sultan Oman ke 14--Sultan Qaboos bin Said--$1.1 Billion

Aga Khan IV-Sayid Karim al-Hussayn--$1 Billion

Permaisuri Britain-Queen Elizabeth--$650 Million

Perdana Menteri Kuwait-Sheikh Nasser Al-Mohammad Al-Ahmad Al Jaber Al Sabah--$500 Million

Permaisuri Belanda-Queen Beatrix Wilhelmina Armgard--$300 Million

Raja Swaziland, King Mswati III--$200 Million

*Best kan jadi anak-anak berdarah keturunan raja kan tapi yang lecehnya banyak protokol~~syuxer

17 ulasan:

dyea irdina berkata...

x pe la tak kaya cam dorng ni..bkn idup gembira pon...ati sentiasda tak tenang malah orng disekeliling semua baik ngan kita sbb duit kiter...tul tak? pasal blogger tak ltk link dlm blog..mmg pun ramai jdnya klu kita tak dpat jejak seasapa yg polow kita unt ltk kat list jgn marah k...

budak kampung berkata...

pade aku baek hidop bersederhana...lagi tenang huhu

jom singgah kalau tak malas
abang pam ape tu bang....

Syuxer berkata...

@dyea irdina~kita bukan marah pun heheh..cuma nak bagitau supaya update profile tuh biar ada link ke blog dorang..Memang pun orang yang kaya selalunya hati dia x tenang,selalu kena berjaga siang malam untuk elak dari kena rompak.

Syuxer berkata...

@budak kampung~betul kata abang..x perlu susah2 berjaga siang malam dok jaga harta yang banyak..

shaffique berkata...

semua duit rakyat tu. haha.


My latest entry : Maksud Sebenarnya Logo-Logo Popular Di Dunia

Syuxer berkata...

@shaffique~hahaha nama pun raja kan..nak wat guano kan..kita ni melopong ajela bayar sana sini

Tanpa Nama berkata...

taib, mahathir n pok jib lg kayo.. harat luar negara..

echaRierie berkata...

sokong shaffique..
hehe..

mOon jOhari berkata...

sederhana adlh lbh baek...tp manusia...sapa x mo kaya, hrta melimpah ruah...


jOm ziarah & kOmen tentangboolan.blogspot jOm!
^__^

Hisyam berkata...

rilek2 sudah. Duit banyak bukan boleh wat masuk kubur. Pahala dengan dosa je boleh bawak, jangan lupa semayang jumaat jap lagi yaw! Hahaha.

Syuxer berkata...

@echaRierie~saya pun sokong bro tuh..hehe

Syuxer berkata...

@moon Johari~selepas solat jumaat kita singgah ye..:)..ye memang betul kaya mampu membuatkan hati seronok..heheh tpi awasla jangan berlebih2an..:)

Syuxer berkata...

@hisyam~ahahahh betul kata bro..memang pahala dan dosa boleh didagangkan dalam kubur nanti..jom2 kita solat..

mOon jOhari berkata...

TQ...blOg kamu best!

Syuxer berkata...

@moon johari~~sama2..hehe

fadh leyanie berkata...

bila jadi kaya,,jadi popular,,bila jadi popular..banyak musuh..baik jadi xkaya dan xkenamaan

Syuxer berkata...

@fadh leyanie~memang betul kata awak..kalau x,kenapa dorang pakai bodyguard kiri kanan depan belakang kan..artis adalah contoh..x kaya tapi kaya populariti..hidup dah x boleh aman dah..sikit2 ada gosip,naya hidup camtuh..