BLOG PILIHAN UTAMA PENULIS (MAI DARI BENDANG)

ENTRI TERBAIK

Selasa, 19 April 2011

Bila Bahan Buangan Menjadi Karya Part II

Entri kali ni selepas saya pulang dari kebun menggali ubi(bukan kubur ye)..saya ingin mempersembahkan karya bahan buangan yang dibina semula menjadi karya kreatif tahap gaban. Yang terdahulu pasal burung kan,sekarang yang ni lebih ekstrem lagi,kira hardcore la gak dia punye otak kreatif tuh n janji dia bukan penghuni hospital tanjung rambutan..Jom kita tengok gambar-gambar rekaan dia..



Cam F1 time dulu2

Kereta lama ni

Burung apa tuh?

Terjual dengan harga 23K dollar


Karya kreatif adalah salah satu karya kesukaan beliau selain Ram(kambing gurun)

Wau hebat betul joki tuh


Eh dog pun ada gak

Memang sah gila kreatif otak dia

Ayam ke burung ni

Cam anjing betul2 je

Kereta klasik lagi

Burung hantu ni

Perghh motor pun ada gak

Traktor pun still direka

Beliau memang peminat kereta2 klasik ni

Dog time berjalan kaki 4

Ni tupai ke?

kereta klasik beroda 3

motor stail yamaha ni kot

Sebijik burung hantu

Lol angsa pun direka gak

Arnab playboy pun ada

ni ayam jantan ke ni?

Rabbit ke cat?

kanggaru binatang kebanggaan negara kelahiran beliau

Inilah tuan punye kepala otak kreatif tuh, James Corbett umur 46 tahun

James Corbett cakap (saya tulis ikut bahasa ibunda dia k,kan kalau saya traslate nanti takut jadi bahasa Thai,lagi naya nak paham heheh)

1)"I was working in a warehouse of scrap and type I know,that ran races stock cars,showed me a Trophy winner fact with levers of change." "I looked at it and i thought that i could do a much better job so i started making own sculptures."

2)"After a period of time,people began to become more and more in what I was doing and now what do I win me life,is a dream come reality."

3)"On average,each piece takes a little over two weeks of work,but the larger pieces cam take much longer."

4)"Often the longest part of the process is finding old parts suitable for sculpture."


Info ringkas pasal James Corbett dan rekaan karya kreatif beliau

-Semua bahan yang dibina adalah hasil bahan buangan pada tahun 1950 dan 1960 dari buatan kereta yang dimiliki oleh seorang lelaki yang tinggal di Australia.

-Buatan kereta lama dari Perancis dan British adalah pilihan utama beliau untuk relaikan ia 

-Karya kreatif beliau terdiri daripada gear ,spark plugs, exhaust(x reti nak translate bahasa kereta ni), radiator dan lain-lain lagi.

-Selepas meluangkan masa seminggu susun bahan-bahan yang sesuai,beliau akan membersihkan semua bahagian dan weldingkan.


-Beliau sudah berkhawin dengan Jodie dan tinggal bersama di Ningi,Queensland Australia.
 
-Hasil karya beliau didedikasikan di Gallery John Davies,Moreton-in-Marsh,Gloucestershire,England


*Kreatif lambang luar biasa yang mengagumkan~syuxer

3 ulasan:

ijoks2009 berkata...

Saya nak komen 3 huruf saja untuk N3 ni
WOW

Syuxer berkata...

@Ijoks2009~~tq2..:)

alif haris berkata...

perghh da mcm dunia terminator jew