ENTRI TERBAIK

Jumaat, 25 Mac 2011

~~Kebaikan Susu Kambing~~Mengamal meminum susu kambing akan menjadikan pemikiran bertambah pantas, tajam dan tahap ingatan meningkat. Ketika itu penghayatan dan kematangan akan terbentuk dengan mantap dan disebut emotional quotient (EQ). Selain itu susu kambing ini dapat menguatkan tulang belakang, memperbaiki penglihatan dan menghidari penyakit lupa.

Tentu ada hikmah mengapa Rasulullah S.A.W. mengembala kambing pada satu ketika dahulu. Ini bererti kambing adalah haiwan yang pernah dijaga oleh Nabi kita. Ia berkenaan peristiwa perjalanan Nabi Muhammad S.A.W. ditemani Abu Bakar dan detik cemas hamba Abu Bakar, Amir bin Fuhairah mengembala kambing pada waktu siang di cerun Gua Thur yang berbahaya. Pada malam hari pula, menyaksikan Amir memerah susu kambing untuk diberi minum kepada Nabi Muhammad S.A.W. dan Abu Bakar.

Susu berkhasiat ini mengandungi pelbagai zat seperti Vitamin A, B1, B2, C, D, E, Panthotemic Acid, Kalsium, Asid Folik, Fiboflavin, Niacin, Biotin, Folasi, Sodium, Potassium, Magnesium, Phosphores, PH Non Organic, Chlorine, Citrete, Folaci, Choline dan Inositol. Menurut kajian juga, susu kambing mudah dihadam yang hanya memerlukan 20 minit sahaja berbanding susu lembu.

KEISTIMEWAAN SUSU KAMBING

Ø      Tinggi dengan kalsium yang sangat baik untuk pembentukan tulang dan gigi kanak-kanak

Ø      Membantu menguatkan tulang dan gigi orang dewasa

Ø      Kaya dengan protein, enzim-enzim dan vitamin A yang penting untuk kesihatan

Ø      Sangat sesuai untuk ibu mengandung dan juga bagi ibu-ibu yang menyusu

Ø      Mencantikkan kulit dan merawat penyakit kulit

Ø      Menguatkan sistem immunisasi paru-paru dan bersifat anti-arthritis

Ø      Menyeimbangkan kandungan gula dalam darah

Ø      Amat disyorkan untuk golongan yang alah pada susu lembu

Ø      Susu kambing juga dapat membantu memulihkan gastrik,ulser perut, penyakit kuning, insomnia, Hepatitis A, migrain, gout, buah pinggang, kencing manis dan membantu mencegah kanser.


KELEBIHAN LAIN SUSU KAMBING
Kandungan potassium & calcium yg tinggi serta kandungan sodium yang rendah
Dapat membentuk tekanan darah yang normal dan mengawal fungsi hati yang normal.

Mengandungi bahan riboflavin
Untuk tenaga dan juga boleh merawat simpton penyakit asma, eczema, colic, insomnia dan demam kuning.

Kandungan silicon dan fluorine yang tinggi
Dapat mencegah penyakit diabetes (kencing manis).

Mengandungi faktor anti barah
Kandungan mineral Selenium yang kaya dalam susu kambing bertindak sebagai bahan bagi membantu sistem ketahanan sel badan manusia dan bahan anti oksida. Selain itu ianya melawan virus secara semulajadi dan mencegahnya dari membiak.

Kandungan PH beralkali
Maka ianya tidak menjana asid dalam darah atau usus. Ianya bertindak meneutralkan asid dalam badan. Kandungan asid berlebihan dalam badan menyebabkan kepada penyakit sakit kepala, sakit badan & otot, penurunan berat badan, kandungan gula dalam badan yg tidak seimbang, keletihan dan tekanan darah tinggi.


BOLEHKAH IBU MENGANDUNG, KANAK-KANAK ATAU BAYI MENGAMALKAN SUSU KAMBING?

SUSU KAMBING MEMPUNYAI BANYAK KHASIAT SERTA AMAT SESUAI DIAMALKAN OLEH IBU MENGANDUNG, KANAK-KANAK DAN BAYI KERANA MEMPUNYAI MANFAAT-MANFAAT SEPERTI BERIKUT :

Manfaat #1 : Manfaat Ibu Hamil

Pemakanan yang berkhasiat boleh menyumbang kepada pembentukan dan perkembangan bayi semasa dalam kandungan kerana apa sahaja yang anda makan dan minum merupakan sumber utama nutrien bagi bayi anda. Susu kambing sangat sesuai untuk ibu mengandung kerana  ia kaya dengan protein, enzim-enzim dan Vitamin A yang penting untuk kesihatan. Pemakanan yang sihat bermula dari awal kehamilan dapat membantu proses tumbesaran bayi yang sihat, cergas dan pintar.Semasa mengandung, anda bukan sahaja perlu meningkatkan jumlah pemakanan anda, tetapi yang lebih penting ialah apa yang anda makan.

Manfaat #2 : Manfaat Ibu Menyusu

Ibu yang menyusu perlu menjaga pemakanan yang sihat agar dapat menyusui bayi dengan sempurna. Memang tidak dinafikan bahawa susu ibu merupakan makanan yang terbaik untuk bayi namun kebanyakan ibu-ibu terpaksa menghentikan penyususan ibu kerana aliran susu semakin perlahan sedangkan bayi memerlukan susu yang lebih apabila semakin membesar. Amalan meminum susu kambing dapat meningkatkan pengaliran susu badan. Apa yang menarik, selain menambahkan susu ibu, susu kambing juga boleh diberikan kepada bayi menggantikan susu lembu.

Manfaat #3 : Bayi dan Kanak-Kanak

Kandungan kalsium yang tinggi dalam susu sangat baik untuk pembentukan tulang dan gigi kanak-kanak. Keunggulan lain susu kambing adalah susu kambing lebih mudah dicerna. Susu kambing mempunyai molekul protin & lemak yang sangat halus, lembut, serta mudah hadam berbanding susu lembu. Jadi ia sangat baik untuk diet bayi.

Kredit to: Pai-jay Facebook
Gambar: Info Sihat

2 ulasan:

toyolkiut berkata...

TK sangat2 suka susu kambing ni..
tp xdpt la beli slalu, harganya berganda mahal dr susu lembu..

Syuxer Melankolia berkata...

heheh susu kambing ni barang berjenama sikit..coz tuh mahal..dahla susah nak pelihara dia coz dia banyak songeh