ENTRI TERBAIK

Isnin, 31 Januari 2011

~~Konflik di Mesir~~

Sekumpulan penunjuk perasaan bersolat di hadapan pasukan polis antirusuhan di Kaherah kelmarin

KAHERAH – Situasi di Mesir semakin getir apabila sekurang-kurangnya 74 orang maut manakala lebih 2,000 lagi cedera selepas puluhan ribu penunjuk perasaan bertempur dengan pasukan keselamatan pada ‘Hari Kemarahan’ kelmarin.
Semalam bantahan rakyat merebak hampir ke semua bandar besar di Mesir.
Di tiga bandar utama negara itu iaitu Kaherah, Iskandariah dan Suez, perintah berkurung waktu malam dikuatkuasakan tetapi gagal meredakan tunjuk perasaan.
Dalam senario huru-hara di sini, kereta-kereta perisai cuba merempuh kumpulan orang ramai dengan anggota-anggota polis menembak gas pemedih mata, peluru getah dan meriam air bagi menyuraikan penunjuk perasaan.
Beberapa sumber perubatan berkata,kebanyakan penunjuk cedera akibat terkena tembakan pasukan keselamatan.
Selain kematian dan kecederaan, banyak bangunan dan kereta turut dibakar dalam kekacauan besar-besaran di ibu kota Mesir berkenaan.
Bantahan rakyat yang masuk hari keempat kelmarin, menyaksikan berpuluh-puluh ribu orang mengepung polis di sini.
Mereka turut berhimpun di sebuah jambatan yang menghubungkan sungai Nil untuk bertempur dengan pasukan keselamatan di sini yang setakat ini menyebabkan puluhan orang maut dan 1,030 cedera.
“Tunjuk perasaan ini bukan mencabar pentadbiran semasa. Tujuannya hanya satu. Ia adalah kerana anda (Hosni), anda patut pergi! Cukuplah apa yang anda lakukan kepada rakyat!” kata seorang penunjuk perasaan di sini.
Di bandar Suez, timur Mesir pula, deretan kereta kebal tiba di lokasi itu kelmarin selepas 13 orang maut dan sebuah balai polis dibakar perusuh.
Sekurang-kurangnya enam lagi turut maut di bandar Iskandariah, dengan sebuah bangunan pemerintah hangus dibakar manakala dua penunjuk perasaan terbunuh di bandar Mansoura.
SEORANG penunjuk perasaan yang cedera dibawa oleh rakan-rakan mereka.


Menjelang waktu malam semalam, ibu pejabat parti pemerintah, Parti Demokratik Nasional di sini dibakar diikuti kumpulan perusuh menyerbu masuk ke dalam bangunan stesen televisyen pemerintah. Gelombang kebangkitan di Mesir kali ini menyusul selepas Presiden Tunisia, Zine El Abidine Ben Ali ditumbangkan oleh kuasa rakyat pada 14 Januari lalu.
Di Mesir, bantahan besar-besaran itu diadakan bagi menumbangkan pemerintahan tiga dekad Presiden Hosni Mubarak.
Rata-rata, rakyat memprotes kadar pengangguran dan kemiskinan yang melambung di Mesir selain berleluasanya rasuah.
Dalam usaha menyekat kebangkitan rakyat, pemerintah menggunakan pelbagai taktik termasuk kekerasan. Malah, perkhidmatan telefon bimbit dan Internet turut disekat. Namun, semua itu gagal membendung kemaraan rakyat.
Sehingga semalam, bilangan penunjuk perasaan bertambah hingga mencecah kepada puluhan ribu orang.
Dalam perkembangan berkaitan, Presiden Hosni, 82, muncul di kaca televisyen buat kali pertama kelmarin dalam empat hari sejak kebangkitan rakyat bermula.
Beliau bagaimanapun, mengumumkan bahawa tidak akan sesekali berundur.
Sebaliknya, Hosni menawarkan untuk melaksanakan langkah-langkah demokrasi, bermula dengan pemecatan Kabinet.
“Saya akan memberi lebih kebebasan sekiranya rakyat patuh pada undang-undang,” katanya.
Menurutnya, Kabinet baru Mesir akan dibentuk pada hari ini.
Sementara itu, bekas ketua Agensi Tenaga Atom Antarabangsa Mohamed El-Baradei, 68 dikenakan tahanan rumah oleh polis kerana menyertai tunjuk perasaan di ibu kota Mesir kelmarin. – Agensi

kredit to: Kosmo



Bila baca balik rentetan kejadian yang berlaku di Mesir sekarang ni, aku rasa sangat kesian kepada pelajar di sana. Aku faham sangat situasi mereka dan aku rasa apa yang mereka alami sekarang berpuluh kali lebih teruk dengan keadaan di Moscow. Aku juga teringat kepada segelintir pembaca blog.ariff yang juga merupakan pelajar kursus perubatan di Mesir dan juga kawan-kawan seangkatan di MAI ni yang kebetulan menghabiskan masa cuti musim sejuk di sana. Harap mereka semua ni dan seluruh rakyat Malaysia di sana selama.
Inilah nasib pelajar kita yang belajar di luar negara kalau ditempatkan di negara kelas kedua atau ketiga. Aku rasa satu hari nanti kerajaan patut menghentikan daripada menghantar pelajar ke negara-negara yang bermasalah dan hanya menempatkan pelajar di negara maju sahaja. Sebentar tadi aku baru dapat mesej melalui Facebook daripada seorang pelajar Malaysia yang menuntut di Egypt berkenaan keadaan pelajar di sana dan aku rasa mesej ini perlu disampaikan kepada semua supaya kita tahu yang sepatutnya kerajaan kita perlu secepat mungkin menghantar bantuan dan mengeluarkan rakyat kita dari sana.
Salam Ariff, saya Nadia, a student in Egypt.
Ariff, kini saya berada di Malaysia kerana pulang untuk winter break, but when I got home, the condition in Egypt somehow got worse about the Hosni Mubarak thingy. Ramai yang sangka keadaan kat sana adalah okay, mengikut kata Jabatan Penuntut Kaherah Mesir dan Kedutaan Malaysia di sana, but there are parts that they don’t know:
Di tempat saya Mansoura, people got killed on the streets, houses are getting robbed and they are aiming to attack Malaysian students. There are about 6000 prisoners on the streets! Pelajar kita di Alexandria dirogol, airport dibakar dan anggota polis tidak lagi menjalankan tugas mereka.
Kita memohon supaya kerajaan Malaysia memandang serius hal ini. Bukan sahaja di Mansoura, malah di seluruh Mesir keselamatan rakyat kita terancam.
Segala update berkenaan keadaan di sana boleh dibaca melalui blog Krisis Mesir, Nasib Pelajar Kita
Jika ada cadangan di luar sana untuk membantu kami mendapatkan perhatian kerajaan Malaysia, sila hubungi Nurul Nadia Binti Md Zin di 017-3193923
Atau melalui:
Facebook: Nuvul Nadiva Dizavch
Twitter: DyyaDizarch
Blog: Nadia-ism
YM: nadia_mdzin2001@yahoo.com
Please let all Malaysians know about this. I will do the same but I need your help too especially to all the bloggers out there. May Allah save our citizens there.
- Nadia
So what can you do now?
  1. Kalau ada Twitter, retweet this. Aku sengaja mention @NajibRazak dalam tajuk entri supaya everytime orang retweet, akan automatically mention nama dia. Click the retweet button. Lagi banyak, lagi bagus. It show’s that things are really serious there and we care.
  2. Reblog this. Copy paste dan post dalam blog. Time ni memang aku galakkan sangat-sangat untuk korang copy paste.
  3. Share this on Facebook.
Kredit to: Krisis di mesir,keadaan sebenar pelajar malaysia disana

Gambar2 suasana di Mesir

































P/s: klik sini untuk lihat gambar2 lain..x larat dah..bnyak sangat gmbar2 dia..

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
 Biodata Hosni Mubarak dari wikipedia(klik sini)


Info terkini..video askar belaan hosni mubarak menembak orang tngah solat..

 
 
Video Rusuhan people vs police/soldier di sana secara dekat

 


nak tengok perkembangan video terkini di mesir sila tngok di aljazeera
pastikan internet connection stabil coz website dia amat berat nk loading video latest..setakat berukband bolehla tpi ngan syarat buka yang itu je..klu dok men cityville sekali baek xyah tngok coz bapak berat gila nk buffer video tuh..

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Updated from amenoworld

Entry lepas terlalu panjang. Takpe aku sambung update kat sini je beb. Masih lagi update untuk hari ketujuh protes. Dan untuk entry yang lepas rujuk sini dan sini Sumber : media internet, awani, dan bernama.

31/1/2011


1. Najib sedia bawa pulang rakyat malaysia di mesir. Langkah itu akan dibuat sekiranya keadaan kritikal [sumber berita]. Maknanya belum nak bawa pulang lagi lah.

2. Deligasi malaysia akan berlepas ke mesir jam 12 malam ini untuk meninjau lebih kurang
11,307 rakyat malaysia di mesir. [11,307 angka yang berdaftar dengan kedutaan malaysia di mesir].

3. Kerajaan malaysia belum memberikan keputusan yang pasti untuk membawa pulang rakyat malaysia dari mesir. Berita terbaru cuma mengatakan bahawa kerajaan malaysia akan memantau keselamatan rakyat malaysia di mesir. Jika keadaan bertambah kritikal, mereka akan bawa pulang melalui jalan udara atau darat asalkan rakyat malaysia dapat di bawa pulang. [dalam erti kata lain..kena tunggu keadaan menekan.. ]

Dan rakyat malaysia dinasihatkan patuhi larangan berkurung, duduk di rumah jangan keluar, berkumpul di satu tempat yang selamat, dan jaga satu sama lain.


4. Laporan bahawa ada pelajar malaysia yang dirogol juga tidak dilaporkan di berita2 malaysia. Jika benar ada pelajar malaysia di rogol sila buat laporan polis [UP cik nadia]. Untuk elakkan kekeliruan informasi.


5. Kerajaan juga mengesahkan semua rakyat malaysia di mesir selamat, cuma mereka menghadapi kesukaran untuk mendapatkan bekalan makanan dan ubat-ubatan selain berada dalam ketakutan. [sekali lagi aku cakap, bawa je mereka pulang. naik kapal terbang tudm pun takpe, bukan seme lapangan terbang tutup bhai]


6. Pelajar malaysia di mesir juga mengatakan [melalui awani] bahawa talian sms dan internet telah dipotong dan mereka tidak boleh berhubung sesama mereka. Mereka kekurangan bekalan makanan namun selamat. Yang berkumpul di kedutaan malaysia di mesir kebanyakkan pelajar universiti al-azhar.

7. Rakyat malaysia yang mempunyai ahli keluarga di mesir menggesa kerajaan agar bawa pulang rakyat malaysia dari mesir kerana mereka risaukan keselamatan ahli keluarga mereka. [Ya, sekarang selamat, esok lusa tak tahu bhai.. bawa keluar je lah bhai.. nak tunggu sampai ble?]


8. US, Jordan dan Turki telah memindahkan rakyat mereka dari Mesir. [Malaysia??]


9. Kanada juga telah bawa pulang rakyatnya. [Malaysia?? kritikal??]


10. Jepun jemput rakyat mereka melalui kapalterbang siang tadi. [Malaysia?? kritikal??]


11. NGOs dan PR hantar memorandum ke kedutaan mesir di malaysia pagi tadi. Memo tersebut di masukkan ke peti surat. Hosni didesak untuk mendengar suara rakyat mesir. [Errr umno, najib apa pendirian korang? jgn korang sokong hosni alkejam alzalim tue...]


12. Pelajar malaysia yang dihubungi oleh awani sebentar tadi juga mengatakan bahawa harga makanan naik mendadak dan kebanyakkan makanan telah diborong awal2 dengan kuatiti yang banyak berikutan revolusi di mesir. Bekalan makanan juga telah mulai susut akibat tiada bekalan baru [untuk diperdagangkan].


13. Pelajar malaysia dimesir [tak silap aku nama dia azman kot, lupa daaa] mengatakan keadaan di mesir makin teruk. [adoii ketahuilah piem, teruk dah kat sana teruk2.. ]


14. Bank di mesir berisiko tinggi hilang deposit.


15. Pelabur asing bawa keluar wang pelaburan dari mesir dalam masa 2 hari protes.


16. Nissan Motor tangguhkan pelancaran terbaru mereka di mesir.


17. Negara luar mula keluar larangan berkunjung ke mesir.


18. SHELL bawa pulang 60 pekerjanya dari mesir.


19. Mohammed El-Baradei [IK] sertai kumpulan protes di mesir.


20. Esok [isnin kat sana] warga mesir rancang mogok di seluruh negara. [harap2 internet aku cantik esok]


21. Hari selasa pula, kaherah rancang protes sejuta umat mesir di atas jalan. [kaherah ada 12 juta penduduk pelbagai negara].

22. Israel sudi membekalkan senjata tambahan kepada kerajaan hosni. [Aik.. apa kena mengena dengan lue israel? g mamposlah lue, org tolong cara diplomasi.. lue kasi senjata? bapak zalim lue neh].


23. Britain menekan hosni agar mendengar suara rakyat dan segera berundur.


24. Dunia antarabangsa terus kecam hosni untuk berundur.


25. US menasihatkan hosni dalam kenyataan terbaru hillary. Tetapi tidak menyebut bahawa hosni patut berundur. [mampos hosni, mampos lue juga kan? heh]


26. IK tidak bercadang untuk mengambilalih kepimpinan mesir melainkan meneruskan agenda / matlamat protes terlebih dahulu.

27. 7 hari protes telah berlaku di mana hari jumaat ialah hari kemarahan rakyat mesir = hari kebangkitan pertama. Esok dijangka menjadi hari kebangkitan kedua rakyat mesir.

28. Polis dan tentera tidak cukup kakitangan untuk mengawal keselamatan di seluruh mesir. Terdapat juga beberapa kumpulan yang sengaja menimbulkan provokasi untuk memburuk2kan kumpulan protes di mesir. [awas dengan provokasi neh, mereka diupah oleh hosni dan israel bertujuan perang psikology utk lemahkan pejuang2 mesir]


29. Perintah berkurung dikenakan pada waktu malam sahaja. Keadaan di waktu siang agak tenang. Terdapat beberapa kumpulan yang menyamar sebagai kumpulan protes berniat jahat telah merompak dan menganiaya orang awam [neh lah dia jenis manusia bebal, org sibuk cari keadilan dorang sibuk buat jenayah, dah tue yang dapat nama kena kutuk, kumpulan pejuang kebebasan gak.. org berjuang nak cari kerajaan adil, dorang lak cari duit lebih puaskan nafsu sialan betul org2 macam neh.. cilakak].


30. AL-Jazzera ditekan oleh hosni sebab menyebarkan berita sahih, cepat dan tepat. Walaupun mereka diarahkan tutup pejabat di kaherah mereka masih beroperasi mencari berita yang tepat, telus, adil untuk disalurkan kepada rakyat di luar sana.


31. Protes dijangka berterusan.


32. Palestine memberikan sokongan penuh kepada kumpulan protes di mesir. [kebanyakkan rakyat mesir sayangkan palestine dan tak boleh terima hosni yang berpakat dengan israel. Kemarahan rakyat mesir kali ini tercetus akibat bersabar terlalu lama dengan karenah hosni alzalim alsetanbermukamanusia neh]

33. Terusan suez = laluan yang digunakan untuk membawa petrol keluar masuk dispekulasikan akan terjejas. Harga petrol dunia mungkin akan naik berikutan krisis di mesir. Harga barang makanan dan keperluan juga akan naik mendadak di seluruh dunia. [haizz orang lain naik harga sebab krisis.. di malaysia krisis ke tak krisis ke naik juga tiap2 bulan enh..?]

34. Neh plak updated terbaru yang tak sampai 2 minit dari mesir.
Updates: Hundreds of thousands reported in Tahreer square even more than yesterday. Alexandria is full of protesters. About 100 thousand in Mahalla. Mubarak appoints new cabinet. Protesters are rejecting new cabinet saying he is not Egypt’s president anymore. US state dept asks Egypt to be open & clear!? Which means what? To who? Where? Unbelievable! Israel asks US govt to continue support Mubarak.
Dapatkan update dari mesir di sini. Terkini, cepat dan tepat.
Saya akan update lagi..

Lagi updated ;

1/2/2011 00.15 malam.

1. 500 pelajar malaysia telah dipindahkan ke tempat yang selamat.

2. 100 pelajar malaysia mahu pulang.

kita kena desak kerajaan utk bawa pulang rakyat malaysia di mesir segera. Saya tak pastilah samada benar atau tidak rakyat malaysia di rogol dan ada yang ditembak di kaki akibat peluru sesat sebab tak keluar kat berita2 di kaca tv.. [mengambil point bahawa ini mungkin juga provokasi] tetapi kalaupun semua rakyat malaysia selamat dari segi fizikal..

kerajaan tak boleh jamin mereka akan terus selamat apatah lagi mereka kini terputus bekalan makanan dan ubatan.. [bekalan makanan dah semakin kurang]. Itu tak masuk lagi kesukaran untuk berhubung. Elok bawa pulang je. Takyah cadang2. Takyah sedia2. Takyah tunggu kritikal [padahal dah kritikal beb]. Bawa pulang, elak risiko.


Ameno : Revolusi kat mesir cantik tapi keganasan kat sana neh sapa yang menjadi dalang? Kumpulan perusuh / pejuang kebebasan rasanya takan merompak, merogol dan etc.. melainkan ada dalang2 tertentu yang merosakkan imej mereka.. urmm.. teringat taktik keji israel dan us ke atas afghan dan iraq.



p/s: klu nk tau perkembangan dari semasa ke semasa tentang konflik di Mesir,sila layari blog ini. kat sna ia akan update news2 baru secepat mungkin..

Tiada ulasan: